nieuws

Ministerie handhaaft huidige keuringsregime hijskranen

bouwbreed

utrecht – Het ministerie van Sociale Zaken handhaaft het huidige keuringsregime voor hijskranen. Dat zegt directeur C. Pasmooij van Aboma+Keboma, hét veiligheidsinstituut van de bouw. De fabrikanten zijn niet gelukkig met de beslissing.

Het besluit van Sociale Zaken heeft tot gevolg dat hijskranen elke twee jaar gekeurd moeten worden door een onafhankelijk en erkend bureau. In Nederland zijn er acht die dit werk mogen doen. Bij de onlangs afgeronde periodieke evaluatie van het overheidsbeleid heeft de BMWT, de belangenclub van fabrikanten en importeurs, met nadruk gepleit voor de afschaffing van de onafhankelijke keuringen. Maar de organisatie stond volgens Pasmooij in het speelveld van vakbonden, werkgevers, aannemers, verhuurders, beleidsmakers, onderzoekers en experts geheel alleen in haar betoog. “De overheid wil bij dergelijke grote machines gewoon geen enkel risico nemen”, licht de Aboma+Keboma-voorman het besluit toe. De BMWT is volgens de veiligheidsdeskundige niet gelukkig met de handhaving van het oude beleid. “Zij houden vast aan Europese richtlijnen. Maar daar varen wij in Nederland niet blind op.”

De CE-markering die voor alle kranen en graafmachines in Europa geldt, is volgens Pasmooij niet meer dan een handelspaspoort zodat de machine op het hele continent verhandeld kan worden. Wordt de machine eenmaal in gebruik genomen dan gelden nationale wetten. In Nederland is dat de arbowetgeving. En daarin worden andere eisen gesteld. “De gebruiksfase sluit niet altijd even goed aan bij de CE-markering.”

De BMWT haalde recent fel uit naar Aboma+Keboma. Directeur A. van Loon noemde de veiligheidsspecialist een monopolist en beschuldigde Aboma+Keboma ervan eisen te stellen aan machines die volstrekt zijn verouderd. “Dat is een slag onder de gordel”, reageert Pasmooij op de stevige kritiek. Hij onderstreept dat Aboma+Keboma de keuringen uitvoert op verzoek van kopers en eigenaren. “Aannemers en verhuurders vragen ons er zelf bij.”

Daarnaast laten zelfs fabrikanten, waaronder leden van de BMWT, hun machines standaard keuren door Aboma+Keboma. “Daarmee tillen ze hun producten naar een hoger niveau.” Enkele Duitse fabrikanten gaan nog een stapje verder. Zij betrekken de organisatie zelfs bij de ontwikkeling van nieuwe machines. “Van Loon vindt ons gewoon lastig”, probeert Pasmooij de scherpe kritiek te verklaren. Maar volgens de bestuurder zit zijn organisatie aan de andere kant van de tafel. “Wij zijn er niet voor de BMWT”, legt de directeur van Aboma+Keboma het belangenconflict bloot. “Wij zijn er voor de gebruiker.”

Reageer op dit artikel