nieuws

Matemco-steiger voldoet aan tilnorm

bouwbreed

ede – Matemco Hulpconstructies uit Ede heeft het metselproces aanzienlijk vereenvoudigd met een nieuwe metselsteiger. De wettelijke tilnorm die in juli 2004 in werking trad gaf de aanzet tot de ontwikkeling van de steiger.

De metselaar werkt van kniehoogte tot ooghoogte en hoeft niet meer te bukken. Daarmee ontlast hij zijn rug volgens commercieel directeur M. Radder van Matemco. Met de nieuwe Arbo-geschikte metselsteiger speelt Matemco in op de veranderingen binnen de tilnorm. De nieuwe beleidsregel 5.30 �Tillen op de bouwplaats� staat metselen en lijmen zonder mechanische tilhulpmiddelen toe als de vrije werkruimte 60 centimeter bedraagt. De diepte van het stavlak van een metselconsole moet minimaal 40 centimeter zijn. De metselaar mag alleen elementen met een gewicht van 4 tot 14 kilo met twee handen tillen. Ze mogen verwerkt worden tot een maximale hoogte van 1,50 meter en niet beneden het stavlak. Elementen die lichter zijn dan 4 kilo mogen tot een maximale hoogte van 170 en vanaf 20 centimeter worden verwerkt. Steigerelementen zwaarder dan 23 kilo mogen niet door één persoon met de hand worden getild en getransporteerd.

De praktijk leerde Radder dat bij aannemers een grote behoefte aan een nieuwe steiger bestaat. Deels door de nieuwe regelgeving maar ook omdat mensen steeds langer worden en vaak niet zonder te bukken door een steiger kunnen lopen die is opgebouwd met tweemeter slagen. Matemco begon vorig jaar met de ontwikkeling van de nieuwe metselsteiger. Die biedt metselaars een grotere loophoogte en houdt rekening met de grotere belastingen op de werkvloer. Matemco verhoogde de slaghoogte van het steiger van 2 naar 2,20 meter. Het Edese bedrijf verdeelde de slaghoogte van 2,20 meter zo optimaal mogelijk in metselslagen. Matemco maakte daarbij gebruik van de 50 centimeter brede tweeplanks uitsteekconsole en de metselsteun van 1 meter.

De metselslagen zijn verdeeld in twee slagen. In de eerste slag staan de stenen op de steigervloer en is de console 50 centimeter verlaagd. Metselaars tillen vanaf 40 centimeter en metselen van 40 tot 150 centimeter. Bij de tweede slag staan de stenen op de metselsteun 1 meter verhoogd boven de werkvloer en de tweeplanks uitsteekconsole is 50 centimeter verhoogd aangebracht boven de werkvloer. Gerekend vanaf stahoogte wordt getild vanaf 50 centimeter en gemetseld van 50 tot 160 centimeter. In Radders visie is dat in beide gevallen gunstiger dan wat de tilnorm voorschrijft. En dat verbetert volgens hem mede de kwaliteit van het metselwerk.

Reageer op dit artikel