nieuws

Leuvense professor hekelt Vlaamse huizen

bouwbreed

brussel – “Vlaamse huizen zijn stijlloos en banaal. Maar dat is niet noodzakelijk verkeerd. In België en zeker in Vlaanderen is het de binnenkant die telt, vooral dan de woonkamer”, zegt professor Mauro Poponcini die architectuur doceert aan de Leuvense universiteit. Volgens hem wonen de Belgen ook heel traditoneel, maar zouden ze bereid zijn daarin verandering […]

brussel – “Vlaamse huizen zijn stijlloos en banaal. Maar dat is niet noodzakelijk verkeerd. In België en zeker in Vlaanderen is het de binnenkant die telt, vooral dan de woonkamer”, zegt professor Mauro Poponcini die architectuur doceert aan de Leuvense universiteit. Volgens hem wonen de Belgen ook heel traditoneel, maar zouden ze bereid zijn daarin verandering te brengen. “De Belgen willen best compacter gaan wonen op voorwaarde dat ze hun privacy behouden”, zo luidt volgens prof. Poponcini de belangrijkste conclusie van een onderzoek dat Axa-bank onlangs liet uitvoeren onder achthonderd Belgen.

Vooral jongeren hebben geen probleem met grotere wooncomplexen van aaneengesloten en gestapelde wooneenheden. Mits enige privacy ziet een kwart van de ondervraagden wel iets in een gemeenschappelijke tuin. Een ruim zonneterras krijgt de voorkeur boven eigen groen omdat dit veel onderhoud vergt, waarvoor tweeverdieners geen tijd hebben.

Nieuwe woonconcepten moeten volgens Poponcini een oplossing brengen voor de alsmaar schaarser wordende bouwgronden. De helft van de ondervraagden is bij een gedwongen verandering van woonomstandigheden voorstander van een kangoeroewoning die verschillende generaties herbergen.

Reageer op dit artikel