nieuws

Laserscanner: cad-gegevens ook naar constructie

bouwbreed Premium

washington – Met een laserscanner als de Cyrax 3D is het mogelijk punten in een gebouw of constructie in te scannen als coördinaten in een 3D cad-model. Maar kan het ook andersom?

Jawel, op de vakbeurs World of Concrete in Las Vegas presenteerde het Canadese fieldDesigner Inc uit Montreal software waarmee een Leica Total Station en een 3D cad-model op een laptop bi-directioneel worden geïntegreerd.

Uiteraard scant de laser van het Leica Station punten in in het cad-model, maar als men met een stylus een punt in het cad-model op de laptop aanraakt, zwaait en draait de laser van het Leica Total Station ook exact naar het punt in het gebouw dat die coördinaten vertegenwoordigen. Zo kunnen op de bouwplaats eenvoudig punten in een constructie worden gelokaliseerd. Ook wordt snel duidelijk of het model afwijkt van de werkelijkheid: als men de top van een kolom in het model aantipt moet de laser ook precies de top van de echte kolom belichten.

FieldDesigner levert het product met Autocad 2002 maar de data kunnen ook naar andere cad-programma�s worden geëxporteerd. Stéphane Arsenault, president van fieldDesigner, zegt dat zijn bedrijf de technologie heeft ontwikkeld omdat zijn werknemers te vaak van het kantoor terug moesten naar de bouwplaats om fouten in cad-modellen te herstellen of aanvullende data te verzamelen. Het systeem kan ook worden geleverd met een gps-link of geïntegreerd met draadloze meetapparaten. (www.fielddesigner.com).

Reageer op dit artikel