nieuws

Klokkenluider Ad Bos verdacht van meineed

bouwbreed

rotterdam – Justitie heeft klokkenluider Ad Bos aangehouden op verdenking van meineed. Dat gebeurde nadat hij als getuige werd gehoord in de strafzaak tegen vier bouwbedrijven, die over een week terechtstaan bij de Rotterdamse rechtbank.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Bos verklaringen afgelegd die in strijd zijn met eerder gedane uitspraken.

Daarbij gaat het om de namen van corrupte ambtenaren. Bos beweerde afgelopen jaren herhaaldelijk dat hij zeker honderd ambtenaren kent bij Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten die op hoogte waren van het verboden vooroverleg in de bouw. Voor de rechter-commissaris weigerde hij donderdag als getuige echter de namen van betrokken overheidsfunctionarissen te noemen.

Dat was voor justitie aanleiding om proces-verbaal op te maken wegens meineed; het liegen onder ede. Bos verbleef een nacht in de cel. Vrijdagmiddag werd hij na een nader verhoor weer vrijgelaten.

Bos� advocaat C. Korvinus spreekt tegen dat sprake is van tegenstrijdige verklaringen. De eerdere uitspraken over het aantal corrupte ambtenaren betrof “een schatting op basis van geruchten”, aldus de raadsman. Volgens Korvinus kan Bos niet met zekerheid de betrokken ambtenaren aanwijzen. De klokkenluider weigert in elk geval om te speculeren over de namen.

Bos werd donderdag op verzoek van Koop Tjuchem, Heijmans, KWS en BAM in het bouwfraudeproces gehoord door de rechter-commissaris. De advocaten van de bouwers willen de namen van de vermeende corrupte ambtenaren in handen krijgen om daarmee aan te tonen dat de overheid op grote schaal wist van het verboden vooroverleg en prijsafspraken. In dat geval kan, zo meent de verdediging, geen sprake zijn geweest van oplichting.

Justitie beschuldigt de vier bouwondernemingen van oplichting, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Op 28 februari gaat de strafzaak tegen de aannemers en twaalf van hun werknemers van start.

De Rotterdamse rechtbank veroordeelde Bos onlangs voor omkoping van een ambtenaar van Rijkswaterstaat. De klokkenluider kreeg evenwel geen straf opgelegd. Daarmee werd hij beloond voor het onthullen van de bouwfraude eind 2001. Als justitie de meineedzaak tegen Bos doorzet en vervolging instelt, zal hij zich wederom voor de rechter moeten verantwoorden. Op meineed staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar.

Reageer op dit artikel