nieuws

Klikken

bouwbreed Premium

“Klikspaan, boterspaan. Je moet niet door het straatje gaan. Het hondje zal je bijten. Het katje zal je krabbelen. Dat komt van al dat babbelen.” Weet u nog dat niet eens zo lang geleden dit kinderversje hoog op de lijst stond van ouders en andere opvoeders? Volgens het versje loopt het dan ook niet goed […]

“Klikspaan, boterspaan. Je moet niet door het straatje gaan. Het hondje zal je bijten. Het katje zal je krabbelen. Dat komt van al dat babbelen.”

Weet u nog dat niet eens zo lang geleden dit kinderversje hoog op de lijst stond van ouders en andere opvoeders? Volgens het versje loopt het dan ook niet goed met je af als je toch klikt.

Wat is de tijd toch veranderd. Nu de normen en waarden van dit kabinet een �hot item� zijn, is klikken de nieuwe cultuur geworden. Het risico dat je daarvoor bestraft wordt bestaat niet meer. Integendeel, er wacht je een beloning.(50 procent korting op de boete). Hoe moet ik anders uitleggen dat er zo�n 110 bedrijven vóór 1 mei 2004 met spoed hun zogenaamde schaduwboekhouding hebben ingeleverd. Natuurlijk zijn er nog andere redenen te bedenken. De dreiging van (juridisch aanvaardbare?) zwarte lijsten. Bovendien kon een aantal niet anders. Ongeveer 80 van die melders behoren tot 17 grotere concerns, dus die hadden weinig keus.

Als ik dan weer in de kranten lees dat de aangemelden wederom bedreigd worden met plaatsing op een zwarte lijst (dubbele beloning voor de melders van het eerste uur) vraag ik mij het één en ander af. Misschien was er na �het uit de kast komen� van de grote jongens niets nieuws meer toe te voegen (volgens de toenmalige voorlichting had melden dan geen zin meer). Misschien had en heeft een aantal (vooral mkb) bedrijven niet alleen concurrenten maar ook collegae en is het kinderversje nog steeds van toepassing. Misschien omdat je het bij de meeste mkb�ers direct over mensen hebt en niet over een min of meer anonieme beursgenoteerde onderneming, waarvan de bedrijfsnaam niet direct gekoppeld is aan de persoon.

Natuurlijk vind ook ik het onrechtvaardig dat het grootste deel van aannemend Nederland de dans ontspringt, maar dames en heren van de NMa , doe uw werk en deel een boete uit wanneer u een overtreding constateert, maar vraag ons niet te klikken want zo zijn we niet opgevoed. Een eventuele zwarte lijst beperkt nog meer de concurrentie evenals het steeds meer opkrikken van selectie en gunningscriteria. Dat kan toch niet de bedoeling van de NMa zijn? De boetetoemeting heeft de grotere bedrijven genoodzaakt een voorziening op de winst in de jaarstukken op te nemen, zodat die lager uitvalt. Voor veel mkb bedrijven gaat de boete wellicht tig maal de hele jaarwinst bedragen.

Bij kleinere bedrijven worden subsidiair ook de holdings(aandeelhouders) aangesproken. Veelal zijn dat niet anders dan BV�s waar het pensioen van de ondernemer is in ondergebracht (dient meestal ook nog als garantie bij de banken voor het werkkapitaal). Dus eigenlijk risicodragend. Hoe zit dat bij onze beursgenoteerde collegae. Zakt de beurskoers dan 0,50 euro en is dat het dan?

Ik begrijp dat bij welke collectieve regeling dan ook het nooit voor iedereen even goed of slecht uitpakt. De indruk echter dat het voor het mkb wel onrechtvaardig is, raak ik maar niet kwijt. Het zal toch niet zo zijn dat, zoals boze tongen beweren, dat er eigenlijk gewoon een bewust georganiseerde koude sanering aan de gang is?

Tot slot, dames en heren politici, besef dat van alle aannemers circa 95 procent minder dan 100 man personeel (dus mkb) heeft. Bedrijven waarvan het bedrijfsresultaat dikwijls direct te maken heeft met het inkomen en pensioenvoorziening van het ondernemersgezin. Bedrijven die voor een belangrijk deel zorgen voor werkgelegenheid en regionaal van groot maatschappelijk belang zijn. En weet dat er veel meer gebeurt dan enkele aansprekende megaprojecten met daarbij behorende bouwconcerns. Ik hoop van harte dat u, wanneer u, via de media, weer eens een mening over de bouw kwijt wil, hieraan denkt.

Aannemer GWW,

Bergschenhoek

Reageer op dit artikel