nieuws

Katendrechtse Pols blijft struikelblok

bouwbreed

rotterdam – De gemeente Rotterdam denkt voorlopig alleen de zuidzijde van de Katendrechtse Pols te kunnen ontwikkelen. Procedures, aangespannen door eigenaren in het noordelijk deel, verhinderen een snelle aanpak van de hele toegang tot schiereiland Katendrecht, de voormalige rosse buurt van de Maasstad.

De “grimmige uitstraling” van het smalle entreegebied tot �De Kaap� is volgens P. van der Helm van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam (OBR) een van de redenen waarom de verkoop van woningen niet wil vlotten. De bebouwing is er verpauperd en vooral �s avonds oogt het gebied desolaat. Vorig jaar trok Bemog Projectontwikkeling, een van de belangrijkste projectontwikkelaars in het gebied, zich terug wegens onvoldoende belangstelling voor enkele honderden geplande woningen. De gemeente heeft een braakliggende vlakte rond een rijtje in eigen beheer gebouwde woningen ten einde raad maar laten inzaaien met gras.

De zuidzijde van het Polsgebied had de gemeente al en vrijwel alle bebouwing is er direct gesloopt. De noordzijde wordt dus lastiger. Deze week procedeerden twee eigenaren al tegen het bestemmingsplan. Autobedrijf Baris tegen het weg bestemmen van een benzinestation. Investeringsgroep Marlinz wil dat de maximale bebouwingshoogte van 60 naar 150 meter wordt verhoogd.

Omdat de gemeente er met de eigenaren �minnelijk wil uitkomen� gaat het OBR ervan uit dat voorlopig alleen het zuidelijk deel wordt ontwikkeld. Volgens de planning worden hier in hoge dichtheid acht- tot twaalfhonderd woningen gebouwd. In hetzelfde gebied ontwikkelt Volker Wessels Vastgoed een Europees Chinees Centrum. Volgens het conceptontwerp – geïnspireerd door de Chinese cultuur – geplaatst in een westerse context – wordt dit complex ten minste 68.000 vierkante meter groot.

In totaal wil Rotterdam op Katendrecht ruim tweeduizend dure en middeldure woningen bouwen. Aan de Tweede Katendrechtse Haven en in het Laankwartier zijn er al enige honderden gebouwd.

Reageer op dit artikel