nieuws

Kamer wil fonds voor bodemonderzoek

bouwbreed

den haag – Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor de instelling van een archeologiefonds van waaruit bodemonderzoeken en opgravingen kunnen worden betaald. Projectontwikkelaars en gemeenten moeten aan dit vereveningsfonds bijdragen om de kosten te delen. Staatssecretaris Van der Laan (cultuur) wijst een fonds af, omdat ontwikkelaars gemakzuchtig kunnen worden. Ze heeft wel toegezegd […]

den haag – Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor de instelling van een archeologiefonds van waaruit bodemonderzoeken en opgravingen kunnen worden betaald. Projectontwikkelaars en gemeenten moeten aan dit vereveningsfonds bijdragen om de kosten te delen. Staatssecretaris Van der Laan (cultuur) wijst een fonds af, omdat ontwikkelaars gemakzuchtig kunnen worden. Ze heeft wel toegezegd met de belangenorganisaties van gemeenten (VNG), provincies (IPO) en ontwikkelaars (Neprom) in overleg te treden over een oplossing.

Dit bleek gisteren bij het overleg in de Kamer over de Wet op de archeologische monumentenzorg. De fracties van CDA, VVD, PvdA en SP wijken met hun voorkeur voor een fonds af van het standpunt van het kabinet, dat het principe �de verstoorder betaalt� wil hanteren.

De fracties verschillen wel van mening over de schaal van het fonds. Waar CDA, VVD en PvdA meer voelen voor een lokaal, regionaal of provinciaal archeologiefonds, ziet de SP meer in een nationaal fonds omdat ze vreest voor belangenverstrengeling. Zo kan bijvoorbeeld een gemeente als beheerder van een lokaal fonds er financieel belang bij hebben dat een onderzoek en opgraving zo goedkoop mogelijk geschiedt, omdat ze woningbouw wil plegen.

Reageer op dit artikel