nieuws

IVBN: Koppeling huren aan woz lijkt nergens op

bouwbreed

voorburg – Een koppeling van de huurprijs van een woning aan de woz-waarde zet de inkomsten van vastgoedbeleggers onder druk. Dat zegt de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN). De belangenvereniging neemt daarmee stelling tegen de aanpassingen in het huurbeleid die minister Dekker van Volkshuisvesting voorstelt.

De kritiek van de IVBN richt zich op het plan van de minister om de prijs van woningen die vrijkomen en opnieuw verhuurd worden te koppelen aan de waardering onroerende zaken (WOZ), een vastgoedtaxatie die in opdracht van gemeenten wordt uitgevoerd.

De belangenorganisatie vreest dat deze maatregel tot gevolg heeft dat de huren met 16 procent verlaagd moeten worden. Het probleem ontstaat volgens de IVBN omdat het plan van de minister geen rekening houdt met de waarde die woningen op de huurmarkt hebben.

Een woning met bijvoorbeeld een huurprijs van zo�n 600 euro kan als gevolg van het aangekondigde beleid niet voor de marktprijs van 650 euro worden verhuurd, maar gaat voor een maandelijks huursom van 504 euro per maand van de hand. Verhuizen zittende huurders, dan worden woningeigenaren dus geconfronteerd met een verlaging van de huursom in plaats van de gangbare verhoging.

Puntensysteem

“Het lijkt nergens op”, veegt directeur F. van Blokland van de IVBN de plannen van minister Dekker van tafel. Als gevolg van de voorstellen moeten woningen die door het huidige systeem – dat gebaseerd is op een waardering van de woningen met behulp van punten – al onder de marktwaarde verhuurd worden, nog verder in prijs omlaag.

“Het gaat niet om incidentele gevallen. Dit is een structureel probleem in onze portefeuilles”, benadrukt Van Blokland de omvang van het probleem.

De IVBN stoort zich verder aan het feit dat het huurbeleid geen onderscheid maakt tussen het bezit van corporaties en vastgoedbeleggers. Volgens de belangenvereniging hebben de sociale huisvesters een hele andere positie dan hun branchegenoten. Daarnaast bedienen zij een ander marktsegment dan hun commerciële branchegenoten.

De aanpassingen in haar beleid heeft Dekker doorgevoerd onder druk van de Tweede Kamer. De parlementariërs hebben haar laten weten niets te zien in het plan om een kwart van de huurwoningmarkt te liberaliseren. In reactie op het politieke protest heeft Dekker haar beleid bijgesteld.

Reageer op dit artikel