nieuws

Invallen bij fabrikanten van bouwglas

bouwbreed

BRUSSEL – De Europese Commissie heeft dinsdag en woensdag verrassingsinvallen gedaan bij de vestigingen van een groot aantal fabrikanten van bouw- en autoglas in België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden en Italië. De bedrijven worden verdacht van illegale afspraken over prijsverhogingen en over een energieheffing op glas. De glasfabrikanten Pilkington, Saint-Gobain en Glaverbel (de Europese tak […]

BRUSSEL – De Europese Commissie heeft dinsdag en woensdag verrassingsinvallen gedaan bij de vestigingen van een groot aantal fabrikanten van bouw- en autoglas in België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden en Italië.

De bedrijven worden verdacht van illegale afspraken over prijsverhogingen en over een energieheffing op glas.

De glasfabrikanten Pilkington, Saint-Gobain en Glaverbel (de Europese tak van het Japanse Asahi Glass), hebben alle een uiterst korte verklaring afgegeven. Het Britse Pilkington stelt dat op beide dagen een aantal vestigingen in Europa is bezocht, Saint-Gobain uit Frankrijk schrijft dat twee van haar vestigingen in La Défense en in Aix-la-Chapelle een inval hebben gehad en het Belgische Glaverbel spreekt van invallen op diverse locaties. Pilkington en Glaverbel voegen daar aan toe “volle medewerking aan het onderzoek te zullen verlenen”. Pilkington heeft een holdingkantoor in Alkmaar, maar dat wordt niet in de berichtgeving vermeld.

De Europese Commissie stelt “redenen te hebben om aan te nemen dat de betrokken fabrikanten hun prijsverhogingen hebben gecoördineerd en afspraken hebben gemaakt over de invoering van een zogenaamde energieheffing op vlakglas”.

Reageer op dit artikel