nieuws

ICT Award voor Gemeentewerken Rotterdam

bouwbreed

utrecht – De vierde Bouw ICT Award is gewonnen door Gemeentewerken Rotterdam, voor het toepassen van VISI bij het vernieuwen van Rotterdamse singels. VISI is het stelsel voor ict in de gww-sector. VISI is gericht op communicatie, maar ook op versterking en transparantie van de besluitvorming. Gemeentewerken Rotterdam werd als opdrachtgever winnaar, omdat ditmaal VISI werkelijk is toegepast en het verwachte rendement bleek te hebben.

Twee andere projecten waren genomineerd voor de Bouw ICT Award. Het Spoorwegmuseum in Utrecht voor de toepassing van 4D-software bij de modernisering en Nijhuis Bouw uit Rijssen voor het systeem waarmee het aannemingsbedrijf ook de titel �digitale aannemer van het jaar� heeft gewonnen.

De jury van de Bouw ICT Award heeft de inzendingen getoetst op vier criteria: de mate van procesintegratie in de keten, de zakelijke doelstelling (goedkoper, sneller, minder faalkosten en dergelijke), een succesvolle implementatie en de mate waarin de oplossing voor herhaling vatbaar is. Dat laatste gaat zeker voor VISI op, dat ook gebruikt is in de Vinex-wijk Nesselande en toegepast zal worden bij de vernieuwing van het gebied rond het Centraal Station in Rotterdam.

De Bouw ICT Award is een initiatief van EC Platform Bouw, oorspronkelijk opgericht door de brancheverenigingen en destijds trekker van �De bouw gaat digitaal�. Volgens directeur N. Nass van EC Platform Bouw verkeert de stichting in een fase van bezinning. “Wordt onze missie nog gedragen door de bouw?”, is de vraag. Zo niet, dan moet de missie aangepast worden of het platform opgeheven.

De VISI-organisatie is onderdeel van CROW uit Ede. Het bureau van CROW ondersteunt het beheer en de implementatie. Door toepassing van het stelsel wordt het procesbeheer aanzienlijk verbeterd. Bij de bouwvergadering hoeft alleen nog maar gesproken te worden over onderwerpen, die werkelijk nodig zijn. Gemeentewerken Rotterdam heeft VISI nog niet zo vergaand toegepast dat er barcodes op de heipalen verschenen. Dat komt wel, het is onderdeel van het masterplan 2005-2008 van VISI.

Reageer op dit artikel