nieuws

Herstel bouw tekent zich steeds sterker af

bouwbreed Premium

den haag – De bouwconjunctuur vertoont sterke tekenen van herstel. De economische groei trekt aan en de ingenieursbureaus zitten na drie magere jaren weer volop in het werk.

“Het diepste dal voor de ingenieurs was het jaar 2003” , blikt voorzitter J. Coppes van koepelorganisatie Onri terug in de Cobouw-bijlage Bouwbalans die vandaag verschijnt. “De bureaus raakten destijds 7 procent van hun omzet kwijt. Voor 2005 rekenen we weer op een groei van 3 tot 10 procent. Vooral in de sectoren milieu en infrastructuur doen de ingenieursbureaus goede zaken”. De orderportefeuilles van de ingenieursbureaus vormen een goede indicatie voor de werken die loskomen voor de uitvoerende bouw.

In de bijlage Bouwbalans geeft directeur A. Buur van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) aan 2 procent groei te verwachten in de aannemerij. “Meest opmerkelijk is de verwachte stijging met 3 procent van de utiliteitsbouw, na de wel zeer sterke terugval in de afgelopen jaren. De nieuwbouw van woningen laat eveneens een groei van 3 procent zien. In de grond-, wegen- en waterbouw is de daling tot staan gekomen.”

In het voetspoor van de aantrekkende conjunctuur voorspelt het EIB een verbetering van de werkgelegenheid. Gedreven door jaarlijks 1 procent groei, zal het aantal volledige banen stijgen tot het niveau van 385.000 banen.

Buur waarschuwt de ondernemers zich na de beroering door de bouwfraudeaffaire niet in slaap te laten sussen door het economisch herstel. “Bedrijven met ambitie zullen aan een groei van 2 procent per jaar niet voldoende hebben. Ondernemingen uit andere sectoren zullen proberen in de bouw te penetreren. Denk daarbij in eerste aanleg aan de toeleverende sectoren.”

Het EIB schat in dat de Nederlandse bouwers in 2005 een koek te verdelen hebben ter grootte van 48,4 miljard euro. Grootste hap vormt met 10,6 miljard de nieuwbouw in de woningsector, aangevuld met nog eens 6,1 miljard euro voor renovatie en onderhoud. De utiliteitsbouw groeit naar een volume van 10,7 miljard euro. Uit de grond-, wegen- en waterbouw komt een omzet van 12,2 miljard euro, waarvan 7,5 miljard bestemd voor nieuwbouw. Tot 2010 stijgt de bouwproductie in Nederland naar het niveau van 53,6 miljard euro.

Op de Europese bouwmarkt zijn Duitsland en Ierland gedwongen de broekriem verder aan te halen. De oosterburen verwachten dit jaar andermaal 0,8 procent krimp en hopen op herstel in 2007. Ierland veert dit jaar nog een half procentje op om vervolgens naar raming minstens twee jaar 4,9 procent een daling voor de kiezen te krijgen.

Opvallende groeiers in Europa zijn Polen en Tsjechië, met komende jaren groeicijfers tussen de 7,8 en 10,5. België leeft 9,8 procent op in verkiezingsjaar 2005 om vervolgens op een niveau van circa 2 procent groei voort kabbelen.

Reageer op dit artikel