nieuws

Groot renovatieplan voor stuwen bij Driel

bouwbreed

arnhem – Rijkswaterstaat (RWS) directie Oost-Nederland maakt zich op voor een grote renovatieronde langs de stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein. Voor voorbereiding en uitvoering is 58 miljoen euro geraamd. De komende anderhalf jaar worden besteed aan inspectie en voorbereiding, waarna eind 2006 het werk wordt aanbesteed. Volgens een voorlopige schatting loopt de feitelijke renovatie […]

arnhem – Rijkswaterstaat (RWS) directie Oost-Nederland maakt zich op voor een grote renovatieronde langs de stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein. Voor voorbereiding en uitvoering is 58 miljoen euro geraamd. De komende anderhalf jaar worden besteed aan inspectie en voorbereiding, waarna eind 2006 het werk wordt aanbesteed. Volgens een voorlopige schatting loopt de feitelijke renovatie tot halverwege 2010.

Vervangingen zullen vooral betrekking hebben op bewegende delen van de sluizen. Voor het casco is een herstelbeurt toereikend. Daar wordt roest te lijf gegaan en scheuren en afbrokkelend beton aangepakt.

Het belang van de drie stuwen strekt zich verder uit dan de eigen Rijntak. De drie stuwen – in het bijzonder het complex bij Driel, ook wel �de kraan van Nederland� genoemd – regelen ook het waterpeil en daarmee de bevaarbaarheid van de IJssel en indirect het Twentekanaal. RWS moet zelfs Europese toestemming voor het werk vragen. Behalve de scheepvaart krijgen ook energiecentrales, watergebonden bedrijven, omwonenden, natuurbeheerders en boeren met de werkzaamheden te maken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels