nieuws

Gereedschap GT spaart elementenbouwers tijd

bouwbreed

ermelo – GT-Industrieel brengt nieuwe en verbeterde gereedschappen voor de productie van gevelsluitende elementen. De frame-opstelling, sporenhechter, kantenhechter en stijlenhechter besparen volgens de fabrikant uit Ermelo veel tijd en daarmee kosten.

In de zogeheten frame-opstelling worden verschillende formaten elementen snel en afwisselend geproduceerd. Eén uniek exemplaar is eveneens leverbaar.

Deze opstelling is opgebouwd uit twee losse delen. Één deel is traploos verrijdbaar waardoor ook elementen met een zeer afwijkende hoogte kunnen worden geproduceerd. Afhankelijk van de uitvoering is de opstelling ook voor extra brede elementen te gebruiken. De maten kunnen vanaf de tekentafel rechtstreeks worden geladen in de Tigerstop-bediening of worden op de werkplek vanaf de werktekening handmatig ingevoerden.

Een afwijkend element kan zodoende altijd tussendoor worden geproduceerd. Ook tijdelijke arbeidskrachten kunnen na instructie met deze opstelling overweg.

De verbeterde sporenhechter vergemakkelijkt de bevestiging van plaatmateriaal op de balken van de dak- en vloerelementen. De aangepaste niet- of spijkermachine beweegt via een rollende geleiding langs de rand van het element. De spijker- of nietlijn loopt altijd parallel aan de zijkanten van het element. De afstand is traploos in te stellen. Een pulswiel laat na elke omwenteling de machine een spijker of een niet afschieten.

De nieuwe kantenhechter hecht plaatmateriaal op de randen van een element. Een geleiding voert de machine langs de rand van het element. De hechtafstand blijft beperkt tot de hartmaat van de boven- of onderdorpel en de zijstijlen. Deze toepassing kan worden voorzien van dezelfde spijker- of nietmachine als bij de sporenhechter.

De verbeterde stijlenhechter bevestigt met schroefspijkers bijvoorbeeld gips- en fermacellplaten op gevelelementen. GT biedt daarvoor de Hitscrew aan, een schroefspijker die machinaal wordt ingedraaid en met een gewone schroevendraaier weer wordt gelost. De machine rijdt over een rail en kan daarmee over de hele breedte van het element alle balken hechten. Een computer bedient de machine met een vaste of instelbare hechtafstand. Een sensor voorkomt dat spijkers door de uitsparingen voor deuren en ramen worden geschoten. Met een rolmechanisme kan één persoon de machine verschuiven.

GT Industrieel, hal 10, A011

Reageer op dit artikel