nieuws

Geen vervolging oud-premier Aruba om bouwfraude

bouwbreed Premium

oranjestad – Het OM op Aruba ziet af van vervolging van oud-premier Hennie Eman wegens grootschalige fraude bij de gunning van bouwopdrachten op het eiland. De huidige regering van premier Nelson Oduber had aangifte gedaan bij het OM, maar justitie ziet geen aanleiding om Eman in het verdachtenbankje te zetten.

De regering van Eman zou in de tweede helft van de jaren negentig op grote schaal hebben gesjoemeld bij de toekenning van bouwopdrachten in het plaatsje San Nicolas. De totale aanneemsom bedroeg ruim 25 miljoen euro. Eman en zestien anderen zouden, zo concludeerde de regering Oduber, bevriende aannemers hebben bevoordeeld en contracten hebben getekend waarin de aanneemsom aanmerkelijk hoger was dan de daadwerkelijke bouwkosten.

Tegen Eman en zijn politieke bondgenoten werd aangifte gedaan wegens oplichting, fraude en valsheid in geschrifte. In eerste instantie werd hij door het Openbaar Ministerie gedagvaard. Maar de oud-premier, die alle beschuldigingen ontkende, tekende protest aan en noemde de aantijgingen �bedroevend en beschamend�. Hij is nu door het OM in het gelijk gesteld. Van de zes aanklachten heeft justitie er vijf laten vallen. De zesde aanklacht, die overeind is blijven staan, heeft betrekking op procedurele fouten die gemaakt zouden zijn bij de gunning van opdrachten.

Eman is opgetogen over het besluit van het OM. “Ik heb van het begin af aan gezegd dat de aanklachten nergens op zijn gebaseerd en zijn ingegeven door politieke motieven. Ook ten aanzien van de aanklachten tegen de andere partijgenoten die als verdachte worden aangemerkt heb ik geloof in een goede afloop. Hun integriteit kennende is er niets gebeurd dat niet volgens de regels was.”

Reageer op dit artikel