nieuws

Europese normen voor graafmachines voldoen niet

bouwbreed Premium

utrecht – De Europese normen voor graafmachines voldoen niet om alle mogelijk gevaren af te dekken. Dat zegt J. Nijkamp van Aboma+Keboma, dé veiligheidsspecialist van de bouw.

“De veiligheidseisen die Brussel aan machines stelt zijn op zich in orde, maar de uitwerking van de Europese eisen in technische normen laat te wensen over”, stelt Nijkamp. De normen schieten tekort omdat de commissies die verantwoordelijk zijn geweest voor het opstellen van de normen te eenzijdig zijn samengesteld.

“Daar zitten vooral fabrikanten in”, wijst Nijkamp op de hoek van waaruit volgens hem de wind waait.

De veiligheidsspecialist vindt dat in de commissies die de eisen formuleren waaraan machines moeten voldoen meer gebruikers plaats zouden moeten nemen. Dat gebeurt nu te weinig omdat bedrijven die graaf- en bouwmachines kopen te versnipperd zijn georganiseerd. Daardoor zijn zij onvoldoende vertegenwoordigd.

De grote invloed die fabrikanten op de Europese normen voor bijvoorbeeld graafmachines uitoefenen, zorgt er voor dat materieel dat volgens deze eisen wordt gebouwd onvoldoende beveiligd is tegen mogelijke ongelukken.

Nijkamp is er zich van bewust dat hij met zijn opmerkingen de fabrikanten tegen de haren in strijkt. Maar hij vindt dat er ook aandacht moet zijn voor machines die zo zijn uitgerust, dat zij zo min mogelijk een gevaar zijn voor de omgeving. “Wij willen niet de veiligheidsapostelen van Nederland zijn, maar wij hebben wel een technisch geweten.”

De discussie over de toepassing van de Europese normen woedt volgens Nijkamp al jaren. “De slangbreukklep van de lepelsteel van een graafmachine die ook wordt gebruikt om te hijsen is zo�n onderwerp”, legt hij uit.

Beveiligingsklep

Europese normen stellen de beveiligingsklep – die er voor zorgt dat de arm van een graafmachine niet naar beneden klapt als de oliedruk door slangbreuk onverwachts wegvalt – niet verplicht. Volgens Aboma+Keboma levert dat een gevaar op. Breekt de slang, dan klapt de arm die niet is uitgerust met zo�n klep naar beneden.

De beveiligingsklep zou dus wel gemonteerd moeten worden, zo stelt Nijkamp. Maar de Europese normen stellen de toepassing van techniek alleen verplicht voor de hefcilinder van de giek, zeg maar het eerste deel van de hefarm van een graafmachine.

De Europese normen die eind jaren �90 zijn ingevoerd, hebben volgens Nijkamp niet voor een verbetering gezorgd van de veiligheid van de graafmachine. “Vroeger was in Nederland de klep voor de cilinder van de lepelsteel verplicht en leverde de fabrikant die er gewoon bij”, legt hij uit. “Tegenwoordig is het onderwerp van discussie. Maar wij zien een gevaar. En daar moet je wat aan doen.”

Reageer op dit artikel