nieuws

Esha maakt doorstart met hulp van Icopal

bouwbreed

utrecht – Esha maakt een doorstart. Dat heeft directeur J. Kühl van Icopal, de nieuwe eigenaar van de leverancier van bitumineuze producten, laten weten. Het is nog onzeker hoeveel medewerkers van het oude bedrijf een overstap kunnen maken.

De naam van het nieuwe bedrijf is Esha Groep. Icopal gaat onder het personeel van de oude onderneming op zoek naar mensen. Voor de medewerkers van het ter ziele gegane Esha die niet worden ingehuurd, is door het faillissement geen sociaal plan. Bij Esha werkten zo�n achthonderd mensen.

Icopal handhaaft de naam Esha. “Het is een sterke merknaam”, ligt bestuurder Kühl het besluit toe. De nieuwe eigenaar gaat naast Esha ook de eigen naam bekendmaken.

Voor Icopal betekent de overname van Esha een belangrijke uitbreiding van de activiteiten. Kühl: “We zijn in heel Europa marktleider. Alleen in Nederland waren we nog niet zo groot als in andere landen. Met de overname van Esha is de witte vlek op de kaart ingekleurd.”

Icopal brengt in het nieuwe bedrijf de van het failliete bedrijf overgenomen naam, panden, machines en patenten onder. Naast de bitumineuze dakbedekkings- en gevelactiviteiten gaat ook de infratak van Esha mee.

Icopal was niet de enige gegadigde voor het bedrijf, zo laat Kühl weten. “Er waren veel mensen geïnteresseerd.”

De overname van Esha betekent voor het wereldwijd actieve Icopal niet alleen een versteviging van de positie op de Nederlandse markt. Het concern, dat op jaarbasis goed is voor meer dan een half miljard euro omzet, haalt ook een aantal nieuwe producten binnen. Daarbij gaat het om de butimineuze dakproducten APP en Universal.

Sinds vorige week belandde Esha in acute financiële problemen. Huisbank ABN Amro had het vertrouwen in de onderneming opgezegd. De bankier wilde direct de 40 miljoen euro terug die hij in Esha had geïnvesteerd.

Investeringsplan

Esha werd in 2000 aan het Griekse Alfa Alfa verkocht. Sinds die tijd rommelde het bij de onderneming. De nazaten van de familie Smid, die het bedrijf begin twintigste eeuw oprichtte, spraken destijds met de Grieken af dat er 35 miljoen euro in Esha geïnvesteerd zou worden voor de ontwikkeling van nieuwe producten. De toegezegde investering is er echter nooit gekomen.

Kühl laat weten serieuze investeringsplannen te hebben, maar wil geen bedragen noemen. “Volgende week vliegen we een internationaal team in dat orde op zaken gaat stellen. Daarna gaan we per project bekijken hoeveel geld we gaan investeren.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels