nieuws

Dubbele waterkering wint innovatieprijs

bouwbreed

utrecht – De Aannemer Innovatie Prijs 2005 is gewonnen door H. Wegkamp uit Weiteveen. Hij heeft een dubbel waterkerend element uitgevonden voor in de spouw, te gebruiken in de plaats van lood of folie.

De prijs, met daaraan verbonden een geldbedrag van 1000 euro, is uitgereikt op de Bouwbeurs. Ingenieursbureau Mendesa heeft geholpen bij de ontwikkeling van het product en het wordt op de markt gebracht door Vebo uit Bunschoten. Op de website www.mendesa.nl is een uitgebreide beschrijving te vinden. Slabben van lood, zink of epdm worden over het buitenspouwblad aangebracht. Daarop wordt de waterkering van geëxpandeerd polypropyleen gelijmd, met meegeleverde synthetische rubberlijm, waarmee ook de delen van de waterkering verlijmd worden. Dat moet uiteraard wel zorgvuldig gebeuren. De waterkering zit na het inmetselen klem in de spouw. De uitvinder heeft tientallen aannemers overtuigd, zij gebruiken het element standaard in al hun projecten. “Nu is de tijd gekomen om de markt te bestormen. Ik heb daarvoor in Vebo een geschikte partner gevonden”, aldus Wegkamp. Volgens Vebo is het mogelijk om in drie minuten de waterkering aan te brengen, terwijl folie en lood 25 tot 78 minuten vragen per strekkende meter. Daarbij gaat Vebo wel uit van een situatie zonder slabben over het buitenblad.

Reageer op dit artikel