nieuws

Dijken nog hoger of land periodiek onder water

bouwbreed Premium

tiel – Tien jaar na de overstromingen en evacuaties zijn bijna alle dijken aangepast aan het Deltaplan Grote Rivieren. Desondanks is waakzaamheid geboden, want het klimaat verandert. Moeten de dijken hoger, delen van het land periodiek onder water of zelfs een nieuwe rivier aangelegd? Hoe groot is het risico en hoe zeker kunnen we van dat risico zijn?

Wat de uitkomst ook mag zijn, zeker is dat het werk aan de dijken na 2015 niet is afgelopen. Het maximum van 16.000 kubieke meter water per seconde door de Rijn bij Lobith, eens in de 1250 jaar, is dan waarschijnlijk al te laag. In de Middeleeuwen, toen de temperatuur nog rond een vaste waarde schommelde, gaf een kans van eens in de zoveel jaar een bepaalde zekerheid. Sinds anderhalve eeuw is het klimaat echter zo aan het veranderen, dat zo�n eenvoudige berekening niet meer volstaat. De temperatuur gaat deze eeuw 1,5 tot 6 graden omhoog (met een marge kan dat zelfs iets omlaag of 9 graden omhoog betekenen). Die onzekerheid liep als een rode draad door het symposium �Houden we het droog of gaan we nat?�, van het waterschap Rivierenland in Tiel.

Eigenlijk is men het er al over eens, dat de kans omlaag moet naar bijvoorbeeld eens in de 5000 jaar en/of dat het verwachte maximum bij Lobith omhoog moet naar 20.000 of zelfs meer kubieke meter per seconde. De winters worden namelijk natter en per keer zal er meer water uit de hemel vallen. Meteorologe H. van Leur: “We zijn ons klimaat aan het sarren. Dat moet je natuurlijk niet doen. Zelfs als we nu helemaal stoppen met de uitstoot van CO2, dan stabiliseert het klimaat pas over 50 jaar.”

Reageer op dit artikel