nieuws

De eigenwijze belegger

bouwbreed Premium

De nieuwe wereldwijde hype is momenteel eigenwijsheid. Of misschien is het beter om het �hoe jaag ik een ander tegen mij in het harnas� te noemen. Bush begon er deze week mee in zijn State of the Union. Hij moet gedacht hebben dat het best een aardig gezicht zou zijn om de koning van Saoedi-Arabië […]

De nieuwe wereldwijde hype is momenteel eigenwijsheid. Of misschien is het beter om het �hoe jaag ik een ander tegen mij in het harnas� te noemen.

Bush begon er deze week mee in zijn State of the Union. Hij moet gedacht hebben dat het best een aardig gezicht zou zijn om de koning van Saoedi-Arabië en de president van Egypte in de gordijnen te zien hangen.

Dat kon het Nederlandse kabinet natuurlijk niet op zich laten zitten. Maar bescheiden als immer beperkten de Nederlandse ministers zich tot landgenoten.

Minister De Geus begon met de Raad van State niet serieus te nemen. Dit Hoge College van Staat zette vraagtekens bij de bezuinigingen die het kabinet denkt te halen met de nieuwe Wet inkomen en arbeid, de vervanger van de wao.

Vervolgens legde de dappere Hans Hoogervorst het advies van de Gezondheidsraad naast zich neer door te weigeren ME, chronische vermoeidheid zeg maar, als ziekte te erkennen. Je zou er moe van worden. Als historicus zou Hoogervorst toch moeten weten dat het gevaarlijk is goede raad in de wind te slaan. Dat is in de historie vaker slecht afgelopen.

De financiële wereld kent ook zo zijn eigen wijze van opereren. Neem wederom Bush. Hij herhaalde in de State of the Union nog maar eens dat hij het financieringstekort van de VS wil halveren in vier jaar tijd. Geen hond die dat serieus neemt. Maar de financiële markten reageren amper.

Net als de beleggers, die kennen zo hun eigen dynamiek. Neem bijvoorbeeld IHC Caland. De voormalige werfbaas maakte maandag cijfers bekend die beter waren dan analisten hadden verwacht. IHC eindigde de dag als de grootste verliezer in de Midkap. Kennelijk worden de analisten niet vertrouwd.

Bij BAM werkt het precies andersom. Van Lanschot roept dat het koersdoel voor �s lands grootste 43 euro is, en ziedaar in twee weken tijd stijgt het aandeel al naar bijna 42 euro.

Kleinere concullega Heijmans doet het rustiger aan, maar staat inmiddels ook al ver boven de 27 euro.

Bij Boskalis kijken de beleggers nog even de kat uit de boom. De vrede die is getekend tussen Singapore en Maleisië is veelbelovend. Nog meer zekerheid zou er 15 februari kunnen komen als Susilo Bambang Yudhoyono, inderdaad de president van Indonesië, op bezoek gaat in Singapore. Dat zou weleens het einde van de zandstrijd kunnen inluiden en dat is gunstig voor de baggeraar.

Intussen gaat financiële wereld op eigen wijze door. Als het maar niet eigenwijs wordt.

Reageer op dit artikel