nieuws

Database Materia ondersteunt architect bij creatief proces Expositie tijdens Bouwbeurs

bouwbreed

rotterdam – Transparant beton, lichtdoorlatend marmer en zelfreparerend kunststof: je kunt het zo gek niet verzinnen of het is wel te vinden in de materialendatabase die Materia lanceert tijdens de Bouwbeurs. De zoekmachine met meer dan duizend innovatieve materialen moet iedereen razendsnel bij het product met de gewenste uitstraling brengen.

Op de gratis toegankelijke database is het mogelijk via een groot aantal wegen te zoeken naar de nieuwste en hipste materialen. Zoeken kan op materiaalgroep, op sleutelwoord, fabrikant, maar ook op project. “Stel: je ziet bij Prada in New York een spectaculaire display van schuim. Dan kun je bij ons op de site zien waar dat van gemaakt is”, vertelt Alex de Ruiter van Materia. “Maar je kunt ook zoeken op technische of sensorische eigenschappen van een materiaal. Op textuur, geur, brand- of weersbestendigheid, biologische afbreekbaarheid. Noem maar op.”

Breder dan bouw

Bij het zoeken naar veelbelovende nieuwe materialen beperkt Materia zich niet tot de bouw. Veel vernieuwende producten komen juist uit zich snel vernieuwende branches als de automobielindustrie, de textiel of de lucht- en ruimtevaart.

Zo is de merkwaardige transparante stof nanogel een materiaal dat is ontwikkeld voor het marsruimtevaartuig Pathfinder. Zelfs een bergje op de hand is vrijwel onzichtbaar. Bovendien heeft het materiaal superisolerende eigenschappen. “Dat maakt het geschikt om glaspuien te isoleren”, zegt De Ruiter.

Andere voorbeelden van opmerkelijke materialen zijn de Liquifloor (kunststof tegels met vloeistof erin), Vectogramm (een techniek waarmee door frezen schaduwpatronen kunnen worden gemaakt in mdf, acryl en beton) of bamboecryl (bamboescheuten in gegoten acryl). Met een nieuw type flexibel multiplex is een oppervlak te creëren waarin een vinger zomaar wegzakt.

Innovatieve materialen met goede constructieve eigenschappen zijn bijvoorbeeld panelite (transparante honingraatpanelen) en diverse innovatieve betonsoorten – bijvoorbeeld transparant beton litracon (beton met glasvezels) of betongranulaat met schelpen.

“Er komen dagelijks nieuwe materialen bij die interessant kunnen zijn voor de bouw. Maar architecten kunnen die onmogelijk allemaal kennen, omdat een geordend systeem ontbreekt voor het vinden van een speciaal materiaal. Daarom vallen ze vaak terug op wat bekend is. Deze database moet daaraan iets veranderen,” zegt ir. Els Zijlstra, oprichter van Materia en zelf architect.

De �Material Explorer� is niet het eerste initiatief van Materia om architecten en ontwerpers te ondersteunen in het creatieve proces. Het informatiepunt voor nieuwe materialen dat Zijlstra in 1998 op poten zette heeft dat inmiddels ook gedaan door het uitgeven van boeken en het organiseren van tentoonstellingen.

Ook in boek

Ook wat dat betreft laat het Rotterdamse bedrijf deze Bouwbeurs weer van zich horen: in de eigen stand presenteert Materia dit jaar de materiaalexpositie �Material Skills, evolution of materials� en is een bijbehorend boekwerk verkrijgbaar.

Architecten zijn niet de enigen die van Materia profiteren: de database en de exposities bieden producenten de kans om hun materialen voor het voetlicht te brengen.

De zoekmachine op www.materia.nl is Engelstalig en gratis toegankelijk. Enige vereiste is, dat gebruikers zich bij entree registreren.

Gebruikers kunnen in de database een eigen map aanmaken met favoriete materialen. Van de materialen die ze kunnen opzoeken krijgen ze niet alleen een uitgebreide beschrijving, maar ook foto�s, informatie over de technische en esthetische eigenschappen en links naar de website van de producent.

Platformfunctie

De Material Explorer kan ook een belangrijk communicatieplatform worden voor iedereen die zich bezighoudt met materialen, verwacht Zijlstra. “Op zoek naar nieuwe materialen heb ik ontzettend veel bedrijven bezocht en telkens springen me de tranen in de ogen. Je ziet vaak materialen die een enorme potentie hebben. Maar de producenten denken te weinig in eigenschappen die gewenst zijn en kunnen bovendien lang niet altijd communiceren met een architect, die denkt in sfeer en uitstraling. Wij willen een brug slaan tussen die twee werelden.”

Materia. hal 7, stand D124

De expositie “Material Skills, evolution of materials” toont op 200 vierkante meter een groot aantal innovatieve materialen. Ongeveer honderd daarvan zijn beschreven in een rijk geïllustreerd boek met verwijzing naar de leverancier.

Behalve een overzicht van nieuwe materialen geeft Materia bovendien in vogelvlucht een beeld van historie en evolutie van de materiaalgroepen hout, natuursteen, keramiek, beton, glas, staal, aluminium, zink en kunststof. Van enorme natuursteenbrokken voor de piramidebouw tot flinterdunne translucente natuursteen. Van butzenglas tot constructief floatglas. En van Romeinse betonconstructies tot de sculpturale architectuur van Calatrava. Geïnteresseerden kunnen via Materia een uitnodiging voor de Bouwbeurs aanvragen.

�Er komen dagelijks nieuwe materialen bij�

Reageer op dit artikel