nieuws

Corporatie installeert overdruksysteem Nefit

bouwbreed Premium

rotterdam – Feenstra West uit Capelle aan den IJssel brengt in 57 woningen aan de Rotterdamse Pieter de Raadtstraat verwarmingsketels aan volgens het overdruksysteem van Nefit. Dat systeem voor collectieve rookgasafvoer beperkt de overlast voor de bewoners aanmerkelijk. Ze moeten slechts één dag zonder verwarming zien door te komen. Bij traditionele systemen duurt de vervanging al snel twee dagen. Woningstichting PWS gaf opdracht voor het werk.

De overlast blijft beperkt, omdat voor het zogeheten parallel-clv- systeem op basis van overdruk van Nefit niet hoeft te worden gehakt. De rookgasafvoer is ongeveer de helft dunner dan van conventionele systemen voor collectieve rookgasafvoer. Daarmee passen ze zonder al te forse ingrepen in de bestaande afvoerkanalen. Een terugslagklep in de cv-ketel voorkomt dat rookgassen terugstromen de ketel in als deze niet in bedrijf is. In het Rotterdamse project stroomt de verbrandingslucht via een gecombineerde toevoerbuis in de schacht de ketel in. Deze aanpak vermindert de bouwkundige handelingen en spaart op de uitvoeringskosten. Met dat in gedachten adviseert Nefit het overdruksysteem voor renovatieprojecten in de gestapelde bouw.

De toestand van de kanalen was voor PWS de reden om tot vervanging over te gaan. Inspecties met een videocamera wezen op condensvorming, aangetaste afvoerbuizen en lekkages. Die mankementen waren op een televisiescherm nauwelijks te zien. Voor een betere indruk werden de opnamen via een projector op een groot scherm bekeken.

De ruim achttien jaar oude vr-ketels worden vervangen door een SmartLine HRC24/CW3 van Nefit. Deze fabrikant bouwt vooralsnog als enige ketels die geschikt en gecertificeerd zijn voor een overdruksysteem, zegt woordvoerder H. de Vries van de Deventer producent.

Met acht man levert Feenstra per dag zeven ketels gebruiksklaar op. Een knappe prestatie, constateert H. van Egmond, hoofd van de technische afdeling van de installateur. Al had een totaal van zes per dag volgens hem wat minder druk op de ketel gezet. Bij de vervanging gaat het vooral om snelheid. De oude ketel en rookafvoeren moeten binnen een dag worden vervangen. Die snelheid vereist dat de monteurs bij de bewoners en hun bovenburen naar binnen kunnen. Als iemand er niet is, kan het portiek op die dag niet worden aangepakt wat de planning in de wielen rijdt.

De ketels hangen in een niet al te ruime kast. Die beperkte ruimte vergt een strak geregelde uitvoering. De nieuwe ketel wordt op 10 centimeter van de rechterwand gemonteerd, zodat de monteur die de kanalen vervangt, aan de linkerkant voldoende werkruimte houdt. In blokken met drie lagen komen 110 millimeter-rookgasafvoerbuizen en in blokken met vier lagen buizen van 130 millimeter. De leidingen voor de nieuwe ketel worden op locatie passend gemaakt. De maten wijken te veel af om de buizen voor te fabriceren. Dat geldt ook voor de dakkappen. Vooraf is niet bekend op welke plek de buizen uit het kanaal steken. De buizen moeten zo recht mogelijk lopen om de weerstand laag te houden.

Feenstra spoelt ook de bestaande afvoer van de ketel door. Via deze afvoer stroomt ook het gootsteenwater in het riool. Die blijkt vaak verstopt door zeepresten, waardoor de ketelafvoer overloopt. Uit een hr-ketel komt per uur zo�n 5 tot 10 liter condens; beduidend meer dan bij een vr-ketel. De vernieuwde installatie biedt de bewoners meer comfort. Wanneer bijvoorbeeld in de toekomst het expansievat moet worden vervangen, hoeft de installatie niet te worden afgetapt. Bij het losdraaien van het vat sluit de wartel van de flexvast de leiding af. De installatie blijft vol en hoeft na de vervanging niet opnieuw gevuld en ontlucht te worden. Via een nieuw aangebrachte wasmachinekraan in de cv-ruimte kan de installatie worden bijgevuld. De nieuwe ketel verhoogt ook het comfort: per minuut stroomt er 6 liter water van 60 graden Celsius uit de kraan.

Reageer op dit artikel