nieuws

Completer, krachtiger, lichter, innovatiever…

bouwbreed

lichter van gewicht, completer, kleurrijker, krachtiger, compacter en – onvermijdelijk – innovatiever en slimmer. En laten we vormvrijheid niet vergeten.

Nadat de bouwsector jarenlang werd geconfronteerd met steeds grotere en daardoor zwaardere elementen, omdat daarmee op arbeidskosten was te besparen, is de trend nu precies andersom. Tilgewichten moeten uit oogpunt van arbeidsomstandigheden steeds verder omlaag en producenten zoals Faay en Calduran spelen daarop in. Faay bijvoorbeeld met een 40 centimeter breed paneel dat – logischerwijze – eenderde lichter is dan het gebruikelijke 60 centimeter brede paneel. Bij Calduran gaat het om iets groter kalkzandsteenblokken die door ingebouwde holtes toch niet boven de 14 kilogram uitkomen, maar waarmee het net iets sneller bouwen is. Lichter zijn ook de verschillende loodvervangende producten zoals Polylood, Wekaflex en Ubiflex.

Completer zijn is eveneens een trend. Zo maakt vloerenproducent VBI nu ook wanden en meldt Unidek over de nieuwe Condor, dat deze isolerende en constructieve eigenschappen in een product samenbundelt.

Kleurrijker zijn veel voor de architect bedoelde producten en bij Corus weten ze daar alles van, want de Colorcoat-plaatmaterialen zijn inmiddels in een waaier van kleuren verkrijgbaar. De jaren van strakke, zeg maar gerust saaie functionaliteit liggen in de architectuur duidelijk achter ons. Het mag tegenwoordig allemaal een stuk speelser en fleurriger. Ook bij Relius Hoeka, producent van sierpleisters en muurverven hebben ze die boodschap goed begrepen en uiteraard spelen alle op de Bouwbeurs aanwezige verfleveranciers op deze trend met veel plezier in.

Compacter is een kwalificatie die we vooral terugvinden bij het vele kleinmaterieel op de Bouwbeurs Buiten Bouwen. Steeds meer van dat materieel kan letterlijk door de voordeur naar binnen of heeft een grotere reikwijdte of meer kracht bij min of meer gelijkblijvende afmetingen. En over kracht gesproken: in de goed vertegenwoordigde sector elektrische gereedschappen is de accu nu eerder regel dan uitzondering. Door krachtiger geworden accu�s valt de grens tussen draadgebonden en draadloos voor de meeste gereedschappen nagenoeg weg.

Slim bouwen

Innovatie is het meest aansprekende trefwoord van deze Bouwbeurs. Innovatie is er dit keer volop, alleen in de meeste gevallen niet baanbrekend. Maar vele kleine innovaties maken bij elkaar toch een vooruitstrevende sector en dat hoort de bouw graag over zichzelf. Slim bouwen doen we tegenwoordig ook en het vrijdagochtend onder die naam te houden minisymposium laat daarvan meerdere voorbeeld zien.

Komen we tot slot aan vormvrijheid. De afgelopen maandag gehouden Architectendag liet het al zien: de enorme belangstelling voor de materiaalkant van het vormgeversvak. De vele honderden architecten die de Bouwbeurs bezochten hebben gesmuld op de stand van Materia, dat bijzondere �materialen� presenteert en een database met ruim duizend materialen en producten toegankelijk heeft gemaakt. Vormvrijheid zien we ook bij producenten van gevelmaterialen, met de getwiste vliesgevel in de stand van Alcoa als hoogtepunt. Al die vormvrijheid waarmee standhouders schermen maakt een ding – wellicht een beetje pijnlijk – duidelijk: veel standhouders op deze Bouwbeurs richten zich in hun promotie-uitingen meer op de architect dan op de aannemer. En dat nu vind ik een belangrijke reden voor aannemers om deze Bouwbeurs te bezoeken. Want zo kom je aan de weet, met welke vernieuwingen in ontwerpen je de komende jaren vast en zeker te maken gaat krijgen.

Reageer op dit artikel