nieuws

Chinese arbeiders in Suriname slecht af

bouwbreed

paramaribo – Honderden arbeiders uit China werken en leven onder erbarmelijke omstandigheden in Suriname. Ze worden slecht betaald en wonen in onhygiënische barakken op de bouwplaats.

In de afgelopen jaren heeft de Surinaamse regering voor veel opdrachten voor de bouw van woningen en overheidsgebouwen aannemers uit China aangetrokken. Met de aannemers is een groot aantal goedkope arbeidskrachten ingevlogen om het werk uit te voeren. Deze moeten vaak twaalf tot zestien uur per dag werken.

Een van de meest in het oog springende bouwprojecten is momenteel dat van het ministerie van Buitenlandse Zaken in het centrum van Paramaribo. De nieuwbouw wordt volledig gefinancierd door China, als dank voor de vele projecten die aannemers uit dat land in de afgelopen jaren hebben mogen uitvoeren. De bouwplaats is door een metershoge schutting afgeschermd van de buitenwereld, pottenkijkers zijn niet welkom.

Tot laat in de avond wordt door tientallen bouwvakkers doorgewerkt. “Het is heel zwaar”, zo zegt een van hen, die even aan de aandacht van de opzichters heeft weten te ontsnappen en heimelijk buiten het bouwterrein een sigaret staat te roken. “Ik ben nu drie maanden in Suriname en ben pas vier keer van het terrein af geweest. En al die keren was dat met een groep onder toezicht van een paar zogenaamde veiligheidsmensen. Contact met de lokale bevolking mogen we niet hebben.”

Vierhonderd dollar

Hij zegt zeven dagen per week te moeten werken, gemiddeld veertien uur per dag. “Voor nog geen vierhonderd dollar per maand. Maar onze reis- en verblijfskosten worden betaald en tijd om geld uit te geven heb ik niet. Dus als ik aan het eind van het jaar terug ga heb ik een leuk bedrag gespaard. Toch, als ik vooraf had geweten dat ik zo zou moeten leven, had ik het nooit gedaan.”

De arbeider erkent dat hij nauwelijks ervaring had in de bouw voordat hij naar Suriname kwam. “We werken hier met bijna vijftig mensen. De meeste van ons waren in China landbouwers of fabrieksarbeiders. Slechts een paar opzichters hebben in de bouw gewerkt. Wij doen wat zij ons opdragen.”

Blokkendozen

De voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging (AAV), Roel Lim A Po, begrijpt niet dat de regering toestaat dat de Chinezen als slaven worden behandeld. “Het is immers ook de regering geweest die voor allerlei projecten Chinese bedrijven binnenhaalt om blokkendozen uit de grond te stampen en heeft toegestaan dat de arbeiders massaal naar Suriname zijn gekomen. Ook die Chinezen hebben een werk- en verblijfsvergunning nodig, die door de overheid wordt afgegeven. De regering heeft er kennelijk vrede mee dat de arbeiders te veel uren moeten werken en drie bordjes linzensoep per dag krijgen.”

Reageer op dit artikel