nieuws

Casco speelterrein voor vloerenproducent

bouwbreed

huissen – Tijdens de Bouwbeurs laat vloerenproducent VBI zien ook bij staand werk goed met innovaties te kunnen omgaan. Flexcasco, dat volgende week in Utrecht wordt gepresenteerd, combineert de voordelen van de leiding-/appartementenvloer met die van slim op leidingwerk voorbereide prefabbeton wanden.

Het Flexcasco is een gepatenteerd bouwsysteem met een grote mate van flexibiliteit als uitgangspunt. VBI speelt daarmee in op de wensen van menige koper en steeds meer huurders. Wensen die projectontwikkelaar, architect en bouwer er min of meer toe dwingen de indeling van de woning pas in een vrij laat stadium vast te leggen. Daarbij vormen de leidingen in feite een grotere bottleneck dan een eventuele verplaatsbaarheid van de wanden.

Bij het Flexcasco is vooral met die leidingproblematiek rekening gehouden. Zo maakt VBI bijvoorbeeld sleufbare wanden en wordt gewerkt met ingebouwde leidingruimten en een speciale plintsponning. Hiermee wordt voorkomen dat de installateur al in de ruwbouwfase het meeste installatiewerk moet doen, terwijl dan nog niet bekend is hoe de toekomstige bewoner de ruimte wil indelen.

Martin Koppenhol van de VBI Verkoop Maatschappij zegt daarover: “In combinatie met onze vrije vloeroverspanningen, tot ruim 11 meter is haalbaar, maakt dat de weg vrij voor bouwer, ontwerper en koper/huurder om de woning vrij in te delen. Ruwbouw en afbouw zijn definitief van elkaar te scheiden. Die flexibiliteit van indeling blijft ook na verloop van jaren bestaan. Het is een kwestie van de binnenwanden verplaatsen en het leidingplan aanpassen en de woning kan weer jaren mee.”

VBI levert het Flexcasco in drie varianten: Basis, Extra en Totaal.

Basis combineert op eenvoudige wijze de voordelen van de leiding-/appartementenvloer met die van de prefabwand. Doordat de wand, die volgens VBI voldoet aan de huidige geluidseisen, is gemaakt van het iets �zachtere� kleikorrelbeton, zijn er gemakkelijk sleuven in te frezen. In de vloer is een voorziening opgenomen voor de doorkoppeling wand/vloer.

De wanden van de iets uitgebreidere Extra-versie zijn fabrieksmatig om de 60 centimeter voorzien van verticale kanalen (diameter 40 millimeter), die ruimte bieden voor elektra en communicatieleidingen. Bij het plaatsen van wandcontactdozen volstaat het in de afbouwfase aanboren van die kanalen.

Volgens VBI wordt de hoogste graad van flexibiliteit gerealiseerd met de Totaal-versie. Die heeft niet alleen verticale leidingkanalen, maar is aan de onderzijde ook voorzien van een 30 millimeter diepe sponning. Daarin zijn met behulp van een plintgootsysteem alle kabels weg te werken. Dat maakt aanpassingen in de afbouwfase of wijzigingen in de gebruiksfase vrij eenvoudig. De sponninghoogte is zo nodig aanpasbaar aan de dikte van de vooraf gekozen afwerkvloer.

Bij het Flexcasco gaat VBI uit van twee wanddikten: 200 millimeter voor de eindgevel en 300 millimeter voor de woningscheidende wand.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels