nieuws

Boskalis en Imtech degraderen uit Midkap

bouwbreed

amsterdam – Imtech en Boskalis degraderen in maart uit de Midkap-index. Projectontwikkelaar AM en bouwtoeleverancier Aalberts Industries treden na de jaarlijkse herschikking juist toe tot de amx, de beursgraadmeter voor middelgrote bedrijven.

Dat heeft beursbedrijf Euronext gisteren bekendgemaakt. Ieder jaar vindt op basis van de handelsvolumes van de beursfondsen een aanpassing plaats van de aex en de Midkap.

Dit jaar moeten Imtech en Boskalis het veld ruimen omdat in de fondsen te weinig werd gehandeld. Uitzendorganisatie Vedior en reder Koninklijke P&O Nedlloyd verdwijnen eveneens; zij stoten door naar de aex.  De vrijkomende plekken in de Midkap worden opgevuld door Aalberts Industries, AM, farmaceutisch concern Crucell, automatiseerder PinkRoccade en beurshandelaar Van der Moolen.

Aalberts maakt zijn debuut in de Midkap. De leverancier van onder andere fittingen en leidingsystemen dankt zijn plek aan de sterke opmars van het bedrijf op de Amsterdamse beurs. De koers van het aandeel Aalberts steeg in 2004 met 73 procent. AM maakt na twee jaar afwezigheid zijn comeback. In 2003 verloor de projectontwikkelaar uit Nieuwegein zijn positie in de amx.

Teleurstellend

Dat Imtech na drie jaar weer een lokaal fonds wordt, noemt topman R. van der Bruggen teleurstellend. Vooral omdat de technisch dienstverlener in 2004 tot een van de best presterende beursfondsen behoorde. De koers van Imtech steeg met ruim 25 procent, terwijl de Midkap over de gehele linie een stijging van 15 procent noteerde.

Volgens Van der Bruggen wordt er relatief weinig in het aandeel Imtech gehandeld omdat grote pakketten in handen zijn van institutionele beleggers. “En die zijn daar kennelijk erg tevreden mee, zei de bestuursvoorzitter onlangs.

Ondanks het verdwijnen van Imtech en Boskalis, blijft de Midkap gedomineerd door bouw- en aan de sector verwante ondernemingen. Naast nieuwkomers AM en Aalberts staan BAM, Heijmans, Fugro, Hunter Douglas, Corio, Corus, Stork en vastgoedbeleggers Rodamco Europe, VastNed Retail en Wereldhave in de lijst. Hun gezamenlijke gewicht bedraagt ruim 58 procent. BAM ziet als een van de weinige bouwfondsen zijn gewicht toenemen, van 1,68 naar 1,82 procent. Heijmans daalt van 2,21 naar 2,02 procent.

Ballast Nedam, Arcadis, Grontmij, Batenburg, Draka en Econosto blijven net als vorig jaar lokale fondsen. De aandelen van deze bedrijven zijn beperkter verhandelbaar.

In de aex, waarin de 25 meest verhandelde fondsen zijn opgenomen, ontbreekt de bouw. Wel hebben chemieconcern Akzo Nobel en scheeps- en boortorenbouwer IHC Caland een notering, net als in 2004.

Reageer op dit artikel