nieuws

Boete niet afwentelen op bouwvakkers

bouwbreed

De bouwbond maakt zich grote zorgen over de boeteregen die neerdaalt op de aannemerij. Gevreesd wordt dat bedrijven in financiële problemen raken en het mes zullen zetten in het personeelsbestand. “Via onze kaderleden weet ik dat er bouwonderneming zijn die het zwaar hebben door de boetes”, aldus Van Haaster. “Het recht moet zijn beloop hebben, maar het kan niet zo zijn dat werknemers daarvan de dupe worden. Een groep nota bene die part nog deel heeft gehad aan de bouwfraude.”

De NMa deelde tot dusver voor ruim 235 miljoen euro aan boetes uit. “Dat is veel geld”, vindt Van Haaster. “Je hebt het over een substantieel deel van de winst in de bedrijfstak. En er komt nog meer aan. De utiliteitsbouw moet nog bestraft worden.”

Van Haaster richt zijn kritiek op de mededingingsautoriteit, die de sancties oplegt. Maar ook op de bouwbedrijven die de boetes proberen af te wentelen op hun werknemers. Dat gebeurt aan de onderhandelingstafel voor de nieuwe bouw-cao. De vakbondsman constateert dat bouwwerkgevers daar inzetten op allerlei kostenverlagende maatregelen in het arbeidsvoorwaardenpakket van het personeel.

“Ze steken buitengewoon scherp in. Daarmee wekken ze de indruk dat de werknemers moeten opdraaien voor de boetes. Ik zou wel eens keihard van de werkgevers willen horen dat de boetes geen enkele rol spelen bij hun cao-eisen. Tot nu toe heb ik dat niet gehoord. Daarmee geven ze een verkeerd signaal af.”

De voorzitter van FNV Bouw vindt dat “degene die de fouten hebben gemaakt” op de blaren moeten zitten. “Dat zijn dus de verantwoordelijke bestuurders van de betrokken ondernemingen”, zegt Van Haaster. “Als de top zich op oneigenlijke wijze heeft verrijkt, moet zij ook rechtstreeks de financiële gevolgen dragen. Nu zie ik de koersen van hun aandelen omhoog gaan. Dus profiteren ze er zelfs van! Een beetje vent neemt de verantwoordelijkheid op zich en schuift de boetes niet af op de bouwvakkers.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels