nieuws

Bijna-akkoord over afkoop bouwfraude

bouwbreed Premium

den haag – Als overheidsopdrachtgevers genoegen nemen met een kleine 70 miljoen euro, zal Bouwend Nederland er alles aan doen om dat geld boven water te krijgen. Dit is afgesproken tussen gemeenten, provincies en ministeries enerzijds en de bouw anderzijds.

“Op het niveau van de bestuurders zijn we eruit. Alle partijen willen zo snel mogelijk van de bouwfraudeaffaire af”, zegt de woordvoerder van het AVBB.

Sneller dan verwacht zou er op deze manier een einde komen aan de civiele schadevergoedingsprocedures die menig overheidsopdrachtgever heeft aangespannen. Niemand zit te wachten op jarenlange juridische procedures waar niemand behalve advocaten beter van wordt.

Bovendien was het voor de opdrachtgevers uiterst onzeker of zij wel de schade hebben geleden die zij zeggen. Amsterdam bijvoorbeeld is uitgegaan van de 8,8 procent die de parlementaire enquêtecommissie heeft genoemd als ophoogpercentage.

Op basis daarvan zou Amsterdam een schade hebben geleden van 13,6 miljoen euro. In de voorstellen die er nu liggen zou de hoofdstad 6 miljoen krijgen. Burgemeester J. Cohen heeft in een geheime brief aan de gemeenteraad geschreven daar genoegen mee te willen nemen.

“Als het tot een akkoord komt, zullen wij ons niet bezighouden met de verdeling van het geld, dat is een zaak van die partijen onderling”, aldus Bouwend Nederland.

De schikking moet voor dinsdag worden afgerond. In dat geval krijgt de bouw van de Nederlandse Mededingingsautoriteit nog een extra korting van 10 procent op de boete. Van diverse bouwbedrijven zijn al toezeggingen gekomen dat zij willen meedoen in het fonds dat hiervoor wordt opgericht.

Reageer op dit artikel