nieuws

Bedrijven werken aan productlijn ArboDak

bouwbreed

gemert/den bosch – Unidek en Vaculux werken aan een uitgebreide productlijn rond het ArboDak-concept, waarmee ze een van de winnaars van de Bouwprijs 2005 zijn geworden. In de loop van dit jaar moet de productlijn op de markt komen.

De beide bedrijven presenteren hun ArboDak-veiligheidsconcept ook op de beursvloer, bijvoorbeeld in hal 12 stand C002. De verder uit te ontwikkelen productlijn gaat een tiental veiligheidsproducten omvatten, waarbij de zogenoemde ArboDak-banden de dragers zijn van het systeem. Deze banden worden op gelijkmatige afstand, circa 1meter, van elkaar aangebracht vanaf de goot tot aan de nok. Met behulp van speciale bandklemmen worden ze aan de gordingen verankerd. Op de ArboDak-banden zijn vervolgens tussen de panlatten adapterlocks te bevestigen. Allerhande veiligheidsmaterieel kan hieraan worden vastgeklikt. Zo ontstaat een fijnmazig raster van verankeringsmogelijkheden over het gehele hellende dakvlak. 

Kant-en-klaar

Andere productontwikkelen betreffen bijvoorbeeld de kant-en-klare dakelementen met al in de fabriek aangebrachte bevestigingsbanden en de zogenoemde clickons, bevestigingspunten voor de persoonlijke beveiliging of de Klimset, een harnas in combinatie met een vallijn. Door gebruik te maken van zeer lichte klimadapters wordt bereikt dat de werkers te allen tijde zijn gezekerd, terwijl ze zich toch vrij kunnen bewegen.

Andere ontwikkeling is het ArboDak-werkbordes, bedoeld voor langdurige werkzaamheden aan het hellende dak. Het gaat om een complete steiger, die snel is aan te brengen.  Voor langdurig werken is ook de valbeveiliging bedacht, die op vaste hoogtes wordt aangebracht. In combinatie met het loopbordes en de ladderlock moet dat een grote mate van valbeveiliging bewerkstelligen.

Valongelukken

Want daarom draait het ArboDak-concept: terugbrengen van het grote aantal valongelukken. Volgens Unidek en Vaculux komt één op de zes bouwvakkers gedurende zijn loopbaan ernstig ten val. Jaarlijks gaat het daarbij om circa 25.000 valongelukken, met te vaak een dodelijke afloop. “Met name het hellende dak blijkt hierbij gevaarlijk werkterrein. Meer dan 280 miljoen vierkante meter dakvlak vraagt om een structurele veiligheidsoplossing. Problemen op het gebied van veiligheid op het dak en het werkgemak voor iedere gebruiker kunnen in één keer door de toepassing van het ArboDak-concept worden opgelost”, aldus de prijswinnaars Unidek en Vaculux.

Groot voordeel van het concept is het volledig lekkagevrij kunnen aanbrengen en gebruiken van allerhande veiligheidsvoorzieningen, die niet ad-hoc maar permanent op het hellende dak zijn aangebracht. Het ArboDak is volgens de beide bedrijven toepasbaar op alle soorten pannendaken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels