nieuws

Asbestrisicos zijn weer te verzekeren

bouwbreed

rotterdam – Asbestverwijderaars kunnen zich weer verzekeren tegen aansprakelijkheid voor schade. Verzekeringsmakelaar Aon Nederland en de Vereniging van Asbestverwijderende Bedrijven (VAVB) hebben samen een verzekering ontwikkeld, die het risico dekt.

Alleen KOMO-gecertificeerde ondernemers kunnen hiervan gebruik maken. De bedrijven hebben de keuze uit een algemene aansprakelijksheidsverzekering met volledige asbestuitsluiting, een aansprakelijkheidsverzekering voor asbestschade aan personen, zaken en extra saneringskosten en een werkgeversaansprakelijkheidsverzekering voor asbest. “Aon en de VAVB hebben gezocht naar een rationele oplossing van een probleem waartegen altijd heel emotioneel is aan gekeken”, zegt Th. van Eijmeren, die optreedt als woordvoerder van Aon. “En die oplossing hebben we gevonden in een drietrapsraket.”

Het asbestrisico was lange tijd niet te verzekeren. Verzekeraars hebben in het verleden hun polissen massaal opgezegd, omdat ze de risico�s te groot vonden. Asbestverwijderaars kwamen in de problemen, doordat ze hun asbestdekking geheel of gedeeltelijk kwijtraakten. Maar ook hoofdaannemers die het verwijderen van asbest uitbesteden, liepen gevaar. Veelal draaien zij op voor de kosten als een van hun onderaannemers in de fout gaat en zelf niet verzekerd blijkt te zijn.

“De uitstoot van asbest kan leiden tot schades die onze leden zelf niet kunnen dragen”, zegt L. Veldhuis, voorzitter van de VAVB. “Ook de asbestverwijderende bedrijven die een relatief lage omzet hebben, kunnen onverhoopt toch grote schades veroorzaken met enorme financiële gevolgen die de bedrijfscontinuïteit in gevaar kunnen brengen.” Daarom vindt hij dat een asbestverwijderaar eigenlijk niet zonder verzekering kan. Van Eijmeren stelt dat ook de opdrachtgevers belang hebben bij risicodekking. “Omdat ze nu de zekerheid hebben dat ze niet zelf zullen opdraaien voor eventuele schade.”

Omdat de risico�s van asbest heel gevoelig liggen in de wereld van verzekeraars, ging de branche niet zomaar over de streep. Eerst was het noodzakelijk om alle gevaren die het verwijderen van asbest met zich meebrengt, te inventariseren. Want ook al is asbest berucht, de details van de risico�s die het werken met het goedje met zich meebrengt, waren nog niet in kaart gebracht. Aan die situatie is nu een eind gekomen doordat medische experts de risico�s hebben benoemd.

“Nadat emoties en feiten losgekoppeld waren, kon er weer een verzekering worden ontwikkeld. Die brengen we nu op de markt”, aldus van Eijmeren.

Reageer op dit artikel