nieuws

Acharismatisch leiderschap

bouwbreed

Bedrijven zijn het meest gebaat bij leiders zonder charisma en zonder optieregelingen. Slechte, extern niet meetbare corporate governance heeft er niets mee te maken. Professor Kees Cools, hoogleraar corporate finance in Groningen en Executive Advisor bij The Boston Consulting Group, heeft het wetenschappelijk aangetoond. De hoogleraar heeft naar de 25 belangrijkste boekhoudschandalen gekeken. Hij komt […]

Bedrijven zijn het meest gebaat bij leiders zonder charisma en zonder optieregelingen. Slechte, extern niet meetbare corporate governance heeft er niets mee te maken.

Professor Kees Cools, hoogleraar corporate finance in Groningen en Executive Advisor bij The Boston Consulting Group, heeft het wetenschappelijk aangetoond. De hoogleraar heeft naar de 25 belangrijkste boekhoudschandalen gekeken. Hij komt tot de conclusie dat excessieve optiebeloning en zonnekoningreputaties van ceo�s gecombineerd met irrealistische beloftes aan beleggers de belangrijkste oorzaken zijn.

De waarde van de aandelenopties van de bij fraude en boekhoudschandalen betrokken ceo�s was gemiddeld tien keer hoger dan de waarde van optiepakketten bij 25 vergelijkbare bedrijven. De publieke reputatie en bekendheid van de betrokken ceo�s was ruim drie keer groter en de groeidoelstellingen 250 procent hoger dan bij hun acharismatische collegae.

Cools heeft ook uitgevonden dat echt slimme beleggers het allang zagen aankomen. Een half jaar voor bekendmaking van de fraude hadden de bedrijven al 20 procent van hun beurswaarde verloren en op het moment van bekendmaking 40 procent.

De boodschap aan beleggers: hoedt u voor charismatische bestuursvoorzitters met dikke optieplannen. De boodschap voor Raden van Commissarissen: neem niet dat soort bestuursvoorzitters want het kan slecht aflopen met het bedrijf.

Aan de beurskoersen in Amsterdam was duidelijk dat deze boodschap nog niet was doorgedrongen. Op het Beursplein deden de oude indicatoren nog opgeld. Dat was bijvoorbeeld te zien bij AM. De belegger houdt niet van ruzie in de top. De koers daalde dus.

Bij Fugro, waar Gert-Jan Kramer enig charisma niet te ontzeggen valt, stegen de koersen. Dat zal wel te maken hebben met het feit dat de OPEC-landen 40 dollar per vat de ondergrens vinden.

Boskalis heeft nog niet kunnen profiteren van het bezoek van de president van Indonesië aan Singapore. Het bezoek was goed, er zijn afspraken gemaakt over de handel, maar niet over zand. Wat niet is kan nog komen. Intussen blijft Boskalis tegen de 30 euro aantikken.

BAM daarentegen heeft de 43 euro niet vast kunnen houden. Het verlies bleef echter zeer beperkt. En dat terwijl er toch ruimte zit in de koers-winstverhouding. En Wim van Vonno heeft ook geen opties. Dus volgende week weer omhoog.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels