nieuws

Zweeds NCC tevreden over partnering

bouwbreed Premium

kopenhagen – Het Zweedse bouwconcern NCC gaat door met de toepassing van het werkconcept partnering, nadat bij een evaluatie na de eerste vier jaar de resultaten daarvan uitermate positief blijken uit te pakken.

Partnering vergroot de kwaliteit van de bouw en de opdrachtgevers zijn zeer tevreden en in ieder geval meer tevreden dan bij op de gangbare manier uitgevoerde projecten.

De evaluatie omvatte een vergelijking van in totaal 167 in Denemarken uitgevoerde bouw- en aanlegklussen in de periode 2000-2004. Daarvan werden er 37 aangepakt volgens de partnering-principes. Deze kregen van de opdrachtgevers in een enquête op acht van de tien beoordelingspunten gemiddeld hogere cijfers dan de gangbare projecten.

Totaal gezien scoorde partnering een 4,44 en gangbaar een 4,22. Dat is ruim 5 procent beter, aldus NCC. Bij die beoordelingsmomenten ging het behalve om de kwaliteit ook om onder meer de economische kant van de zaak en de realisering van het tijdschema. Los daarvan behoefde bij de partnering-projecten geen enkel conflict aan de rechter te worden voorgelegd. “Dat betekent niet dat partnering helemaal probleemvrij is, maar de problemen zijn nooit groter geweest dan dat de partijen ze zelf hebben kunnen oplossen,” aldus concerndirecteur Torben Biilman.

In een evaluatie die vorig jaar door het Deense bouwresaerchinstituut SBi werd gepubliceerd was de conclusie pro partnering duidelijk minder onverdeeld positief. Dit onderzoek was uitgevoerd in opdracht van het ministerie van economische zaken. Volgens het SBi was met name de communicatie tussen tekenkamer en bouwplaats een moeilijk punt. Desondanks meende ook SBi dat partnering in principe de nodige potentie heeft om daarmee beter en goedkoper te bouwen.

Partnering – ook wel �lean construction� genoemd – gaat uit van hecht teamwork met vloeiende overgangen tussen de diverse disciplines.

Reageer op dit artikel