nieuws

Woningen in voormalige leerlooierij Dongen

bouwbreed Premium

dongen – In de voormalige leerlooierij Driesen in het Brabantse Dongen wordt binnenkort begonnen met de bouw van acht appartementen en maisonnettes. Het monumentale karakter van de looierij blijft gehandhaafd. Met de aanvang van de bouw komt een einde aan drie jaar voorbereiding. Het ontwerp voor de woningen is gemaakt door Ingenieursburo Moons uit Waalwijk, de restaurerend aannemer is Nico de Bont.

Het looibedrijf aan de Hoge Ham in Dongen is een van de vele looierijen die aan de Langsstraat hebben gestaan. De van oorsprong kleine leerlooierij, die in het begin van de 20ste eeuw als kuiplooierij functioneerde en later werd omgebouwd in een vachezoollederfabriek, is pas in 2003 uit bedrijf genomen. Sindsdien staat het pand leeg en oogt het enigszins vervallen.

Het gebouw kent een rijke bebouwingsgeschiedenis die begint in het jaar 1866. Het oudste deel uit dat jaar bestaat uit een drielaags looierijgebouw. Delen van de voor- en zijgevel resteren mogelijk nog van oudere bebouwing op het perceel.

Rijksmonument

Tegen de noordwestelijke gevel is later in de 19de eeuw een iets lager en minder diepe uitbreiding gebouwd van drie bouwlagen. In 1908 en later nog eens in 1928 is de looierij aan de achterzijde uitgebreid en verbouwd.

Vanwege de traditionele bouwstijl, de kleinschaligheid en de toegepaste constructies werd aan het pand een groot cultuur- en bouwhistorisch belang toegekend. Het complex wordt in de omgeving van Dongen gezien als zeldzaam voorbeeld van de 19de eeuwse leerlooierijen. Reden om het de status van Rijksmonument toe te kennen.

Toen bekend werd dat de fabriek zou gaan sluiten ging de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEi) uit Hoevelaken aan de slag om het gebouw te kunnen behouden. Van meet af aan was duidelijk dat waardevolle houten vloeren, spantconstructies en houten dakbeschietingen, die juist de bijzondere sfeer aan een dergelijk monument geven, zoveel mogelijk behouden moesten blijven.

BOEi maakte samen met de gemeente Dongen een plan dat recht deed aan zowel de woningbehoefte in het dorp als aan de eisen die aan een Rijksmonument worden gesteld.

De acht woningen worden naadloos in het gebouw ingepast. Op de begane grond zijn vier appartementen met een tuin gepland, daarboven, op de eerste en tweede verdieping, worden vier maisonnettes gebouwd. Elke maisonnette heeft een balkon van 30 vierkante meter.

Van geen van de acht woningen is de indeling hetzelfde, wat ook de verschillen in prijs verklaart. De koopappartementen op de begane grond zijn bij uitstek geschikt voor starters op de woningmarkt, de maisonnettes worden een stuk duurder en ruimer. Alle woningen worden voorzien van een parkeerplaats.

Ondanks de grondige renovatie blijven flink wat authentieke details behouden, waaronder de hijsluiken en de hijsinstallatie waarmee in vervlogen tijden de koeienhuiden naar boven werden getakeld. Op de tweede verdieping zijn de oude ventilatieluiken ingepast in het nieuwe ontwerp. De architect hoopt daarmee een bijzondere lichtinval en sfeer in de woonkamers te creëren. Buiten blijft de oude poort staan.

De nieuwe bestemming van het gebouw is mede betaald door bijdragen en subsidies van de gemeente, provincie en het Rijk. Het Bouwfonds heeft ook zijn steentje bijgedragen en mag daarvoor acht eengezinswoningen bouwen op het achterterrein van de leerlooierij.

Reageer op dit artikel