nieuws

Woestijnkevers model voor waterterugwinning

bouwbreed

londen – Woestijnkevers uit Namibië hebben model gestaan voor een prijswinnend ontwerp om water terug te winnen uit damp in koeltorens. De speciale opbouw van de dekschilden van de kevers stelt ze namelijk in staat om water uit de lucht te halen onder extreem droge omstandigheden.

De bedrijven Inventa Partners en QinetiQ ontvingen voor hun vondst onlangs de Britse �Bright Spark award�. Die wordt toegekend door het technologisch instituut Building Services Research & Information.

De techniek waardoor ze zich lieten inspireren werd ontdekt bij een onderzoek naar het infraroodwerende vermogen van dekschilden van kevers in de woestijn van het Zuidwest-Afrikaanse Namibië.

Het dekschild van de diertjes blijkt een structuur en samenstelling te hebben waarmee ze in staat zijn water uit onzichtbare woestijnmist te destilleren. Onder de microscoop was te zien dat de opperhuid van de dekschilden van de druppelvormige kevertjes was bedekt met massa�s kristalvormige knoestjes en knoopjes. De schilden hadden daardoor iets weg van een berglandschap waarbij de knoestjes op de bergflanken zaten en de pieken onbedekt waren.

Een chemische test toonde aan dat de knoestjes bedekt waren met was, terwijl die op de bergtoppen ontbrak. Het wasachtige oppervlak op de knoestjes had daarbij een krachtig waterafstotende eigenschap terwijl de delen die niet van was zijn voorzien, de neiging hadden water aan te trekken en vast te houden.

De kever krijgt het hiermee voor elkaar minuscule vochtdeeltjes uit nevel of mist te �vangen� op de bergtoppen. Eenmaal aangegroeid tot druppeltjes, zakken ze over de vochtafstotende was naar beneden en vloeien samen. Via de �valleien� en kanaaltjes wordt het vocht naar de monddelen van de kever gevoerd. Op deze wijze weet de kever in het extreem hete en droge klimaat van de woestijn te overleven.

Onderzoekers hebben de opbouw van het schild nagebootst op basis van glas, glazen bolletjes, was en vervolgens met plastic en teflon. Volgens dr. Andrew Parker, zoöloog aan de universiteit van Oxford, is het keverschild kunstmatig na te bouwen en inmiddels in rollen plastic te produceren. Bevestigd op daken van huizen kan de uitvinding een substantieel hogere bijdrage leveren aan de waterterugwinning uit mist dan bestaande methoden.

Grote delen van de aarde bestaan uit droge woestijnachtige gebieden zoals in Namibië. De behoefte aan technieken om water uit mist te winnen zijn dermate groot dat de kevermethode op dit moment al in 22 landen, verdeeld over zes continenten, wordt beproefd.

Een net met een oppervlak van één vierkante meter verticaal opgehangen in een mistige wind leverde in Chili en Peru tussen de 5 en 13 liter water per dag op, geschikt voor consumptie.

De �Bright Spark� Award is nu toegekend voor de ontwikkeling van een systeem op basis van de �kevertechniek� om vocht terug te winnen uit damp in koeltorens. Wereldwijd zijn meer dan 50.000 koeltorens geïnstalleerd. Een grote koeltoren verdampt miljoenen liters kostbaar water per jaar.

Reageer op dit artikel