nieuws

Wervingsactie tegen ledenverlies FNV Bouw

bouwbreed Premium

woerden – Voorzitter D. van Haaster van FNV Bouw maakt zich zorgen om het voortdurende ledenverlies van de vakbond. Een specifieke wervingsactie – in aanloop naar het vierjaarlijkse bondscongres – moet het tij echter doen keren.

De bouwbond verloor over het afgelopen jaar ruim vijfduizend leden, zo werd gisteren bekend. Geen enkele andere FNV-bond kende in absolute aantallen een zo groot ledenverlies. FNV Bouw telt nu ruim 145.000 leden. Dat zijn er bijna tienduizend minder dan twee jaar geleden.

“Ik maak me daar zeker zorgen over. De aantallen zijn fors”, zegt FNV Bouw-voorzitter D. van Haast. “Elke organisatie met ledenverlies wordt geconfronteerd met een teruglopende omzet. Dat betekent doorgaans weer dat de inspanningen en de formatie moeten worden aangepast.”

Reorganisatie

Omdat FNV Bouw twee jaar geleden al een reorganisatie doorvoerde, heeft het nieuwe ledenverlies geen directe gevolgen voor de bond. Van Haaster: “We hebben toen al een personeelsreductie van 10 procent gehad. Nieuwe maatregelen zijn daarom nu niet nodig. In de begroting, die sluitend is, is ook al rekening gehouden met het huidige ledenaantal.”

Niettemin wil de voorzitter van Nederlands grootste bouwbond de dalende trend ombuigen. In aanloop naar het vierjaarlijkse bondscongres, volgend jaar april, moeten vijfduizend nieuwe bouwvakkers worden ingeschreven. “We liggen met die actie op schema. Je ziet dat er de laatste maanden minder opzeggingen zijn. De afname van het ledental is lager geworden, maar we zitten nog niet op break-even.”

Dat is wel waar Van Haaster naar streeft; aan het einde van dit jaar evenveel opzeggingen als aanmeldingen. “Dan komen we uit op 145.000 leden, net zoveel als nu”, aldus Van Haaster. Ledenaanwas zit er volgens hem niet in. In een bedrijfstak die in een paar jaar 20.000 werknemers is kwijtgeraakt, is dat in zijn ogen niet realistisch.

Positief vindt Van Haaster dat nog altijd 70 procent van de werknemers in de bouw is georganiseerd; 50 procent door FNV Bouw, 20 procent door de Hout- en Bouwbond CNV. “Die organisatiegraad is al heel lang constant. De helft van de bouwvakkers is bij ons aangesloten. Daarover ben ik buitengewoon tevreden.”

Het ledental van FNV Zelfstandigen Bouw (Zbo) groeide vorig jaar met 44 procent naar ruim 4800. Beleidsmedewerker R. Otten wijt de aanwas vooral aan de toegenomen naamsbekendheid van FNV Zbo. “We zijn bekender geworden en onze dienstverlener slaat blijkbaar aan. En helaas is het zo dat elke zzp�er wel een keer tegen een wanbetaler aanloopt. De een heeft daarvoor een rechtsbijstandsverzekering, de ander sluit zich daarvoor aan bij ons.” Otten verwacht ook dit jaar nog verdere groei. “We zitten nog niet aan ons plafond.”

Reageer op dit artikel