nieuws

Vorming Europese bouwers illusie

bouwbreed

rotterdam – Bouwbedrijven die in een groot aantal Europese landen hun producten en diensten wegzetten, zijn niet ontstaan en zullen ook niet snel ontstaan. Bovendien is op nationaal niveau een verregaande consolidatie komende jaren niet te verwachten. Dat zegt Edmond Verstraete, bouwexpert van PricewaterhouseCoopers in een gesprek met deze krant.

Vijf jaar geleden werd nog rekening gehouden met de vorming van enkele zeer grote Europese bouwondernemingen die de toon zetten in alle landen waar ze actief zijn. Maar Verstraete kan niet anders concluderen dan dat die verwachting niet is uitgekomen.

“Echte Europese bouwbedrijven zijn er niet”, stelt hij vast. “Er is wel een aantal heel grote concerns met belangen in meerdere landen, maar het overgrote deel van hun omzet halen ze toch uit eigen land. Bedrijven die in het buitenland werken, hebben lokale bedrijven overgenomen en werken met lokaal personeel. De globalisering die de aannemerij zelf voorzag, is niet van de grond gekomen. Dat heeft mij ook verrast. Inmiddels geloof ik niet meer dat die Europese reuzen zullen ontstaan.”

Ook Nederlandse bouwbedrijven kijken nu heel anders tegen het buitenland aan dan een paar jaar geleden, leidt Verstraete af uit de talrijke gesprekken die hij jaarlijks met bouwers voert.

Hadden aannemers voorheen de mond vol van een Europese schaalgrootte en de verovering van Europa, inmiddels zijn ze een stuk minder positief over de kansen in het buitenland. Zeperds zoals die van HBG in Duitsland hebben daar onmiskenbaar aan bijgedragen.

“Er wordt natuurlijk nog wel over de grens gekeken, maar men gaat veel gerichter te werk. Bouwers zoeken een tweede of derde thuismarkt en richten zich daar volledig op. Zoals Volker Wessels momenteel in Engeland. De hit-and-run is er uit. Bruggen bouwen waar dan ook ter wereld, dat is er niet meer bij. Zo heeft Ballast Nedam zich ook geheel teruggetrokken op de Nederlandse bouwmarkt.”

De verslechterde economie speelt een rol, maar ook cultuurverschillen, andere bouwtechnieken en bouwregels maken de gang naar het buitenland lastig, aldus Verstraete. “Bovendien gebeurt het toch wel vaak dat ze worden tegengewerkt door de daar gevestigde orde. Dat komt zelfs voor in buurlanden België en Duitsland. Een project aannemen lukt vaak nog wel, maar bij de uitvoering ontstaan dikwijls problemen.”

Verstraete vindt verder dat bouwondernemingen maar weinig kopiëren. Internationalisatie komt daardoor ook niet op gang. “Men leert nog steeds onvoldoende van de eigen fouten, laat staan dat men leert van anderen.”

�Globalisering is niet van de grond gekomen�

Reageer op dit artikel