nieuws

Veertig antwoorden op sleets

bouwbreed

den haag – Robuust, ruig en sleets zijn de modewoorden waarmee landschapsarchitecten graag hun voorstellen verkopen, zo blijkt uit het jongste jaarboek voor landschapsarchitectuur. Ruim veertig ontwerpen doorstonden de kritische selectiecommissie door een gedegen antwoord te geven op de veronderstelde sleetsheid van de bestaande openbare ruimte.

De Amsterdamse Westergasfabriek, Haverleij bij Den Bosch, De Hollandse waterlinie. Veel bekende projecten komen langs in het jaarboek. Niet verwonderlijk aangezien het werk de periode 2001 tot 2003 behelst en er dus al heel wat van is gerealiseerd.

Naar wat er vorig jaar allemaal voor moois werd bedacht door de vaderlandse landschapsarchitecten en stedenbouwers blijft het dus voorlopig nog even gissen. Maar de selectiecommissie is dan ook niet over één nacht ijs gegaan, wordt duidelijk in de introductie van commissielid Ruud Brouwers.

Hij beschrijft hoe hij regelmatig met boodschappentassen vol plannen naar huis toog, die in totaal de inrichting van ongeveer de helft van het Nederlandse grondgebied behelzen. Ze konden onmogelijk allemaal gerealiseerd worden, maar zijn wel allemaal doorgeworsteld om tot een gedegen selectie te komen.

Het taalgebruik van de landschapsarchitecten is nogal modegevoelig constateert Brouwers. Het zijn niet langer alleen makelaars die het bont maken met namen als Beuckenhorst, of Maerensteyn. Tegenwoordig kunnen de ontwerpers er ook wat van. Ze brengen hun verzinsels onvermoeibaar aan de man als verticale villa�s, gestapelde bungalows of woonbossen.

De topdrie van modewoorden in de presentaties die Brouwers en consorten doorworstelden bestaat uit robuust, ruig en sleets. Ook goed functionerende naoorlogse uitbreidingswijken worden volgens Brouwers maar al te gemakkelijk als sleets gekarakteriseerd om begrip op te wekken voor de voorgestelde ingrepen.

In het voorbijgaan steekt Brouwers nog de nieuwe rijksadviseur voor het landschap, Dirk Sijmons een hart onder de riem met de constatering dat zijn enorme verantwoordelijkheid niet geschraagd wordt door bevoegdheden. Sijmons zal dus de meest schrijnende vormen van uitverkoop van de ruimte vooral met overredingskracht moeten zien te keren.

Onder de minder bekende projecten die in het rijk geïllustreerde boek zijn te vinden, bevindt zich een plan voor de herinrichting van de Veenkoloniën in Drenthe en Groningen. Ook de fraaie luwtedam valt op die werd ontworpen voor de kust van het IJmeer ter compensatie van het natuurverlies door de aanleg van IJburg.

H. Harsema e.a. Landschapsarchitectuur en stedenbouw in Nederland 01-03, uitgeverij Thoth, ISBN: 9068683764, prijs: 39,90 euro.

Reageer op dit artikel