nieuws

Veel Vlamingen nog niet aan rioleringsnet

bouwbreed Premium

brussel – De Vlaamse regering heeft beslist dat eind dit jaar elk huis in Vlaanderen aan een straat met riolering moet zijn aangesloten op het rioleringsnet. Veel mensen leven de verplichting niet na omdat zo�n aansluiting al gauw een paar duizend euro kost. Op papier beschikt 86 procent van de woningen in Vlaanderen over een […]

brussel – De Vlaamse regering heeft beslist dat eind dit jaar elk huis in Vlaanderen aan een straat met riolering moet zijn aangesloten op het rioleringsnet.

Veel mensen leven de verplichting niet na omdat zo�n aansluiting al gauw een paar duizend euro kost. Op papier beschikt 86 procent van de woningen in Vlaanderen over een riolering, maar in werkelijkheid is dat slechts 60 procent. De rest loost in een gracht of sloot.

In Vlaanderen wordt slechts 62 procent van het huishoudelijk afvalwater gezuiverd tegenover een Europees gemiddelde van 90 procent. Eén van de belangrijkste oorzaken hiervan is dat nog niet alle gemeentelijke rioleringen zijn aangesloten op de grote collectoren van de watermaatschappij Aquafin. De gemeenten wijten dat aan geldgebrek.

Het gevolg is dat de miljoeneninvesteringen in rioleringen en waterzuivering niet naar behoren renderen.

De Vlaamse minister van milieu K. Peeters, gaat de drinkwatermaatschappijen inschakelen om de aansluiting op het rioleringsnet te controleren.

Reageer op dit artikel