nieuws

Uitlopen Zuid-Hollandse werken niet persé negatief

bouwbreed

den haag – Na het parlementaire onderzoek naar de kostenoverschrijdingen bij hsl en Betuwelijn, bijt Zuid-Holland de spits af met een provinciale onderzoekscommissie naar grote infrastructurele projecten.

Doel van het onderzoek is duidelijk te krijgen waarom grote infrastructurele projecten vaak veel tijd vergen en duurder uitpakken dan voorzien.

Het onderzoek hoeft niet perse een negatief beeld op te leveren, licht F. Visser van de provinciale griffie toe. “Het kan best zijn dat er een goede reden is voor de hoger uitvallende kosten of de vertraagde realisatie. Inzichten kunnen zich hebben ontwikkeld, waardoor uiteindelijk beter werk is afgeleverd. Sommige projecten zijn ook juist goed gelukt. Het is ook interessant om te kijken hoe dat is gegaan.”

De statencommissie is ingesteld naar aanleiding van een motie tijdens de behandeling van de begroting. “Er was een gevoel van onduidelijkheid over de precieze gang van zaken die heeft geleid tot de overschrijdingen”, verklaart Visser de beslissing.

Voor de politiek zelf maar ook voor de buitenwereld wil de commissie daarom de gang van zaken in beeld brengen.

Ingewikkeld

“Die is bij grote projecten vaak ingewikkeld omdat hierbij veel verschillende partijen zijn betrokken. Tijdens het onderzoek kan duidelijk worden gemaakt wie waarvoor verantwoordelijk is geweest.”

De commissie buigt zich onder meer over Randstadrail, het lightrailnet dat wordt aangelegd in de regio Rotterdam/Den Haag/Zoetermeer. Dit is een ingewikkeld samenwerkingsproject van Rijk, provincie, de hele reeks gemeenten die door Randstadrail worden aangedaan en verschillende openbaar-vervoerbedrijven (NS, HTM, RET).

Andere objecten van onderzoek zijn de N470 tussen de gemeenten Delfgauw en Zoetermeer, het A4/W4-project nabij Leiderdorp en de verbetering van bestaande en de aanleg van nieuwe wegen in het Westland.

Over zulke projecten wordt veel gepraat voordat de definitieve vorm wordt vastgesteld. De commissie nodigt onder meer een reeks daarbij betrokken (oud-)bestuurders uit om uitleg te geven over de gang van zaken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels