nieuws

Uitlaatgassen bulldozers moeten schoner

bouwbreed Premium

den haag – De normen voor uitlaatgassen van bulldozers en graafmachines worden vanaf juni stapsgewijs aangescherpt. Dit heeft de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Van Geel (milieu) vrijdag besloten. Het gaat om nieuwe Europese regels om de uitstoot van stifstofoxiden (NOx) en roetdeeltjes te verminderen. Van Geel ziet mobiele machines zoals bulldozers, graafmachines, scheepsmotoren en […]

den haag – De normen voor uitlaatgassen van bulldozers en graafmachines worden vanaf juni stapsgewijs aangescherpt.

Dit heeft de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Van Geel (milieu) vrijdag besloten. Het gaat om nieuwe Europese regels om de uitstoot van stifstofoxiden (NOx) en roetdeeltjes te verminderen.

Van Geel ziet mobiele machines zoals bulldozers, graafmachines, scheepsmotoren en locomotieven vanwege hun uitlaatgassen als “relatief grote vervuilers” van het milieu. Ook veroorzaken de roetdeeltjes schade aan gebouwen en materialen en veroorzaken ze ademhalingsklachten.

De aangescherpte Europese eisen zijn totstandgekomen in overleg met onder andere de Verenigde Staten. Aangezien producenten van motoren doorgaans voor de wereldmarkt produceren, hoeven ze voor Europa geen andere versie te ontwerpen dan voor de rest van de wereld.

Reageer op dit artikel