nieuws

Tijdsparen in metaal via rechter afdwingen

bouwbreed Premium

utrecht – Nog voordat er cao-voorstellen liggen, heeft FNV Bondgenoten al een conflict in de kleinmetaal. De uitvoering van tijdsparen dat al in 2003 was afgesproken, moet nu via de rechter worden afgedwongen. Een gesprek donderdag kan dit nog voorkomen.

“Het gaat om een oude afspraak waarvan de uitvoering even is uitgesteld, omdat we niet wisten wat het kabinet met de levensloopregeling ging doen. Tijdsparen blijkt er echter uitstekend in te passen. We begrijpen dan ook niet waarom de werkgevers de uitvoering ervan nu blokkeren”, zegt J. Berghuis, de onderhandelaar voor de kleinmetaal.

Hij vermoedt dat de werkgevers domweg aanhaken bij het beleid van MKB Nederland die enige tijd geleden al heeft laten weten niets te willen weten van de levensloopregeling. “Het gaat niet om geld, want het is eigen geld van de werknemers, die overwerkuren, atv-dagen of bovenwettelijke vakantiedagen in de tijdspaarregeling kunnen stoppen. De vrije tijd wordt omgezet in geld dat kan worden gebruikt voor prepensioen”, aldus Berghuis.

De regeling is nodig om het prepensioen in de sector op peil te houden. Tot voor kort konden mensen op hun 61ste vervroegd uittreden tegen 85 procent van hun salaris. Nu ligt er een regeling voor dat werknemers nog steeds op hun 61ste kunnen stoppen, maar dan tegen 75 procent. “Via tijdsparen kunnen ze dat percentage aanvullen of, als ze dat liever willen, nog eerder stoppen.”

Hij heeft de werkgevers dan ook gesommeerd de regeling direct in te laten gaan. Die hebben daar afwijzend op gereageerd, maar willen er wel over praten aanstaande donderdag. “Blijven ze dan nog bij hun weigering, dan spannen we een kort geding aan”, verklaart Berghuis.

Het is slechts een van de dik zeshonderd cao�s waarover Bondgenoten dit jaar moet onderhandelen. Daarbij hanteert de bond de nieuw ontwikkelde schijf van vijf, de elementen die de bond belangrijk vindt voor een gezonde cao. Dat zijn inkomen, werkzekerheid, pensioen, gezond werken en kinderopvang. “Per cao kan zullen daar waarschijnlijk twee of drie elementen een belangrijke rol spelen in de onderhandelingen”, zegt Bondgenoten-voorzitter H. van der Kolk.

Vooral werkzekerheid zal in een aantal sectoren meer dan belangrijk worden. Zo wil Bondgenoten iets doen aan jongeren met een gebroken vakopleiding. “Die jongeren hebben het moeilijk om aan de slag te komen. Daarover willen we dan ook afspraken maken, dat die toch aan de bak kunnen en hun opleiding al werkend kunnen afmaken.”

Reageer op dit artikel