nieuws

Test verwarmde kabel voor sonde succesvol

bouwbreed

leidschendam – Fugro heeft de verwarmde kabel voor zijn Membrane Interface Probe succesvol getest in het veld. Groot voordeel van de verwarmde kabel is dat ongewenste effecten zoals het �tailing� of �memory�- effect dat optreedt bij hogere concentraties en/of DNAPL, nu sterk zijn verminderd. Daarom zegt Fugro beter in staat te zijn om uitspraken te […]

leidschendam – Fugro heeft de verwarmde kabel voor zijn Membrane Interface Probe succesvol getest in het veld. Groot voordeel van de verwarmde kabel is dat ongewenste effecten zoals het �tailing� of �memory�- effect dat optreedt bij hogere concentraties en/of DNAPL, nu sterk zijn verminderd.

Daarom zegt Fugro beter in staat te zijn om uitspraken te doen over de dikte van de DNAPL�s en de verontreinigingen daaronder. Bovendien zijn de wachttijden, die nodig waren om het systeem tot �rust� te laten komen, aanzienlijk verkort.

DNAPL�s (non-aqueous phase liquids) belemmeren het functioneren van �pump-and-treat�-systemen bij de sanering van watervoerende bodemlagen, omdat ze zwaarder zijn dan water. Ze verzamelen zich en blokkeren de stroming. Bovendien lossen ze slecht op.

Inzet van de sonde verkleint onzekerheden in het vaststellen van de kwaliteit van de grond en het grondwater. Met de MIP-sonde zijn verontreinigingen met vluchtige (gehalogeneerde) organische verbindingen op te sporen. De combinatie van de standaard sondeerconus met de MIP-sonde geeft accurate informatie over de lithologie en de geohydrologie van de bodem.

Reageer op dit artikel