nieuws

Supermarktketen presenteert bouwplan in Hoorn

bouwbreed

hoorn – Op de plaats van de oude schouwburg aan het Hoornse Hop wil de Hoornse supermarktketen Deen een appartementencomplex van veertig woningen bouwen. Het plan voorziet tevens in de bouw van een parkeerkelder en een supermarkt.

Het plan van de Deen komt volgende maand in de commissie stadsontwikkeling aan de orde. De bouwlocatie aan het IJsselmeer die door de sloop van de oude schouwburg is vrijgekomen, is erg in trek bij projectontwikkelaars. Het nieuwe plan voorziet als enige in de bouw van een supermarkt.

Algemeen directeur F. Deen erkent dat zijn keten een groot belang heeft bij de bouw van een supermarkt voor de binnenstad. “Maar”, zo voegt de ondernemer er fijntjes aan toe, “ook het gemeentebestuur heeft er indirect voordeel bij. Alleen met de komst van een supermarkt kan het bouwplan voor de gemeente financieel aantrekkelijk uitpakken omdat de stichtingskosten per appartement drastisch omlaag kunnen.”

De supermarktketen heeft het plaatselijke architectenbureau Laan en Koning een ontwerp van het appartementencomplex laten maken. Het bureau ontwierp een zes verdiepingen tellend gebouw dat in de vorm van een halfronde theateropstelling uitkijkt over het IJsselmeer.

De architect heeft bij de bouw de historische rooilijn weer teruggebracht waardoor het gebouw weer aansluit bij de bestaande gevels. De architect zegt rekening te houden met de schaduwwerking van het gebouw voor de achterliggende woningen. Toen in het begin van de negentiger jaren werd overwogen om de schouwburg te renoveren en de toneeltoren te verhogen, maakten de buurtbewoners massaal bezwaar.

Reageer op dit artikel