nieuws

Studenten aan de slag met Stadshart Almere

bouwbreed Premium

amsterdam – De Amsterdamse Hogeschool voor Techniek (AHT) stuurt er achthonderd studenten op uit om het nieuwe Stadshart van Almere gestalte te geven.

Van 24 tot en met 28 januari zullen de aankomende techneuten tijdens de Instituutsbrede Projectweek van de AHT zich storten op problemen die de afwikkeling van het nieuwe stadshart van de polderstad oplevert.

De organisatoren verdelen de deelnemers over tachtig interdisciplinaire teams. Elk clubje telt tien studenten van verschillende afstudeerrichtingen en uiteenlopende studiejaren. “Elk team moet voor een van de totaal acht vraagstukken over het nieuwe Stadshart van Almere een oplossing ontwerpen en krijgt daarvoor slechts drie werkdagen de tijd”, zo licht de hogeschool toe. Dat betekent ook dat er acht winnende teams zijn. Welke prijs zij voor hun inzet krijgen, wil een woordvoerster van de hogeschool nog niet zeggen.

Het Stadshart is ontworpen door Rem Koolhaas. Daarmee is de vernieuwing niet afgerond. Omdat het aantal inwoners van Almere de komende jaren sterk zal groeien, staat er nog een aantal uitbreidingen op stapel. Op basis daarvan zijn de kwesties ontwikkeld die de studenten krijgen voorgelegd.

De oplossingen worden voorgelegd aan een jury waarin diverse deskundigen zitting hebben, onder wie D. Lievense, de directeur van de dienst Stadscentrum.

Naast de wedstrijd staan tijdens de projectweek een aantal gastcolleges op het programma die ook voor niet-studenten toegankelijk zijn.

Zitten de studenten van de Amsterdamse Hogeschool voor Techniek nog in spanning over wat hen te wachten staat, voor de deelnemers aan het Managementgame van Bouwend Nederland is de strijd gestreden. Het bouwmanagement simulatiespel dat voor de zevende keer werd gespeeld, is gewonnen door een team van TBI Beton- en Waterbouw Voormolen. Teams van Heijmans IBC Bouw Breda en Visser & Smit Bouw eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Gaan de Amsterdamse studenten aan de slag met actuele problematiek, de spelers van het managementgame zetten hun tanden in een fictieve maar aan de praktijk ontleende casus. “Doel van het managementgame”, zo legt Bouwend Nederland uit, “is om jonge medewerkers van bouwbedrijven en studenten uit het bouwonderwijs kennis te laten maken met de verschillende aspecten van de bedrijfsvoering.” De winnaars ontvingen een bedrag van 1200 euro.

Reageer op dit artikel