nieuws

Stenen huis Paramaribo wellicht van ondergang gered

bouwbreed Premium

paramaribo – Het beroemde Ston Oso (stenen huis) in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo wordt misschien toch gered van de totale ondergang. De eigenaren zijn bereid het ruim 250 jaar oude gebouw, dat op instorten staat en waar het zou spoken, aan de overheid af te staan.

In het midden van de achttiende eeuw was het in het koloniale, grotendeels uit hout opgetrokken, Paramaribo niet gebruikelijk om panden volledig met bakstenen te bouwen. Maar om onduidelijke redenen werd voor dit gebouw een uitzondering gemaakt. Voor zover bekend stonden in Ston Oso slaven terecht die misdaden zouden hebben begaan, waar het pand de bijnaam �Zwarte Hof� aan ontleent.

Sinds de negentiende eeuw heeft het monument dienst gedaan als onder meer woonhuis, provisiewinkel en fotostudio. Maar nadat deze laatste zaak begin jaren zeventig de deuren sloot, weigerden de eigenaren geld te steken in het onderhoud. Delen van het unieke pand zijn nu ingestort. Tussen de restanten van het schilddak met leien pannen heeft het onkruid zich een weg naar boven gevochten. Veel Surinamers durven niet in Ston Oso te komen omdat zij vrezen dat de geesten van veroordeelde slaven voor onheil zorgen.

De erfgenamen van de laatste gebruiker/eigenaar van het pand konden wat te doen met het pand. Nu is de staat bereid het gebouw op wettelijke gronden te onteigenen en willen de erfgenamen in ruil voor een stuk eigendomsgrond Ston Oso afstaan.

Verschillende initiatiefnemers staan klaar om zodra de overdracht is voltrokken, de oude plannen uit de kast te halen om het vervallen monument tot slavernijmuseum om te bouwen. Alleen al voor de restauratie van het gebouw is minstens 3 miljoen euro nodig, zo hebben deskundigen becijferd.

Reageer op dit artikel