nieuws

Staalkabel veilige vangrail

bouwbreed Premium

rotterdam – Staalkabels als alternatief voor de traditionele vangrails zijn al 25 jaar naar volle tevredenheid elders ter wereld in gebruik. Voor Nederland zijn ze echter nieuw.

Het systeem voor secundaire wegen voldoet volgens leverancier Eurorail uit Hasselt aan de normen die Brussel stelt aan de verkeersveiligheid. Plaatsing en onderhoud van de kabelconstructie kost minder dan bij conventionele systemen.

Eurorail levert de constructie onder de merknaam Brifen. Het systeem bestaat uit vier staalkabels die met stijlen op hoogte worden gehouden. De kabels liggen twee aan twee boven elkaar. De bovenste twee lopen door de stijl; de onderste erlangs en rusten op een pen. De onderste kabels zijn gekruist zodat ze de constructie voldoende stevigheid geven. Betonnen blokken spannen de staalkabels af. De kracht die daarbij ontstaat is zo groot dat vandalen de kabels niet kunnen losmaken. Een kap met een reflector dekt de stijl af.

De vangconstructie weerstaat een kracht van meer dan 80 ton. Bij schade hoeven alleen de vernielde stijlen te worden vervangen. Beproevingen volgens NEN-EN 1327 wijzen uit dat de kabels maximaal 1,70 meter uitbuigen wanneer ze worden getroffen door een auto.

Reageer op dit artikel