nieuws

Snel opmeten vanuit helikopter

bouwbreed

delfgauw – Zon 700 kilometer waterkering in het beheersgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland wordt deze maand opgemeten. Dat gebeurt volgens de Fli-map techniek vanuit een helikopter, met de duizelingwekkende snelheid van tienduizenden meetpunten per seconden.

De tweearmige helikopter heeft niet alleen plaatsbepalingsapparatuur (gps) en laserscanners aan boord, maar ook video en fotoapparatuur, zodat Delfland straks een compleet beeld heeft van alles wat zich in, op en rond de kades bevindt.

Verkrijgen van de meetgegevens mag dan razendsnel gaan, de verwerking ervan tot visueel afleesbare computerbestanden neemt maanden in beslag. Vandaar dat het eindresultaat van tien werkdagen meten pas in juli beschikbaar komt.

Samen met Heli Holland piloot M. Kuijpers maakt Fli-Map operator C. Hogervorst van Fugro in de Twin Star-helikopter per dag twee runs van een uur of drie elk. Aan de hand van zowel op de landkaart ingetekende, als in de computer aanwezige trajecten, stuurt hij de piloot via de monitor letterlijk van sloot tot sloot. Daarbij voortdurend bochtjes draaiend voor de aansluiting op het volgende meettraject.

Geluidsoverlast

Het wordt wat spannender als straks de vergunning van de gemeente Den Haag is verkregen om in de bebouwde kom opmetingen te doen. Er wordt namelijk op een hoogte van ongeveer 80 meter gevlogen, dus geluidsoverlast is niet te voorkomen en “de mensen bellen snel, denken soms dat we een landbouwgifspuiter zijn”, aldus de piloot.

Tachtig meter is ook de hoogte van de nieuwbouw in de Haagse Prinsenhof waar tegenwoordig de redactie van Cobouw is gevestigd. Dat wordt dus extra opletten komende week.

De Fli-map techniek wordt niet alleen toegepast bij waterkeringen, maar ook voor het controleren van pijp- en gasleidingen, hoogspanningstrajecten of spoorwegen.

Hoogheemraadschap van Delfland beheert in het poldergebied tussen Den Haag, Rotterdam en de Nieuwe Waterweg bijna 400 kilometer boezemkaden, circa 250 kilometer polderkaden en ruim 50 kilometer primaire waterkering. De beheerstaak omvat ook “het duurzaam beschermen van het achterland tegen overstromingen”, aldus beleidsmedewerker ir. G.R Spaargaren.

Om in 2005 de leggers en beheersregisters te kunnen actualiseren moeten zaken worden opgemeten als plaats, vorm, ligging en afmetingen van de waterkeringen.

Dat kan handmatig via zogenoemd terrestrisch (op het land) inmeten, maar deze traditionele methode is duurder, neemt veel meer tijd in beslag en geeft uiteindelijk een minder compleet beeld dan met laseraltimetrie is te verkrijgen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels