nieuws

Sloop Nieuw-Crooswijk is bevolkingspolitiek

bouwbreed

ROTTERDAM – De plannen om in de Rotterdamse wijk Nieuw-Crooswijk 1800 van de 2100 woningen te slopen, zijn bevolkingspolitiek, aldus architect W. van Es. “Er wordt gesloopt, omdat men de bewoners weg wil hebben.”

Met tientallen verontruste bewoners was Van Es gisteren bij de gemeenteraadscommissie wijken en buitenruimte die het masterplan besprak dat bewoners al �disasterplan� noemen. Andere gronden voor de rigoureuze sloop in de volkswijk ziet Van Es niet. “Het is redelijk belachelijk dat huizen worden afgebroken en tien meter naar achter opnieuw worden opgebouwd. Ook komen er straks alleen nog maar meer mensen te wonen op hetzelfde aantal vierkante meters. Dat wordt een krankzinnige woondichtheid die huizen moeilijk verkoopbaar maakt.”

Volgens verantwoordelijk wethouder Bolsius moet de opbouw in de wijk anders. Nieuw-Crooswijk heeft nu 93 procent sociale huurwoningen. Na de herstructurering zijn dat er nog zevenhonderd te midden van dure en middeldure woningen. In andere wijken willen burgemeester en wethouders dat een op de vijf huizen een sociale woning wordt. (anp)

Reageer op dit artikel