nieuws

Slimme, tweekleppige ventilator

bouwbreed

Drie Belgische uitvinders creëren een waterdichte ventilatie-eenheid met afsluitbare buiten- en binnenklep, voorzien van talloze sensoren.

AANHEF_SUB:octrooi

nummer: 1025451

houder: P.Renson, Waregem (B)

uitvinders: H. Demunck, P. Perquy, D. Vanrijkel

Ventilatiesystemen zijn onmisbaar in moderne, kierdichte woningen. Ze zorgen voor de afvoer van vervuilde lucht en de aanvoer van schone. Tegenwoordig is vaak sprake van gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Daarbij zijn de toe- en afvoer van lucht met elkaar in evenwicht, en wordt de warmte uit de afgevoerde lucht gebruikt om de aangevoerde buitenlucht op te warmen.

Octrooi 1025451 gaat niet om zo�n modern systeem, maar om een relatief simpele �mechanische ventilatie-eenheid voor het afvoeren van lucht en/of gassen, meestal toegepast in het dak van een veranda�. Het zal daarbij waarschijnlijk wel gaan om een afgesloten veranda, een soort serre dus, anders lijkt het allemaal weinig zin te hebben.

Om de nieuwheid van hun ventilatie-eenheid aan te geven, verwijzen de uitvinders naar twee bestaande octrooien op dit gebied. Zo ligt er een Duits octrooi voor een ventilatie-inrichting die te gebruiken is in een raam of gevel. Het apparaat heeft een afsluitbare klep aan de buitenzijde, maar reageert niet automatisch op veranderingen in binnen- of buitenlucht. Een Amerikaans octrooi beschrijft op zijn beurt een automatische ventilatie-eenheid voor keukens, met in- en uitlaatopeningen voorzien van regelbare lamellen. Een mechanische thermostaat stuurt lamellen en ventilator, maar de inzet van extra sensoren is niet mogelijk.  

In het bijgevoegde nieuwheidsonderzoek staan nog elf andere octrooien vermeld, maar daarover schrijven de Belgen alleen dat er reeds systemen bestaan met zowel een afsluitbare buiten- als binnenklep. En dat daarbij de vorm van het binnenelement en de aard van de kleppen het debiet van de ingebouwde ventilator te veel beperken.

Demunck, Perquy en Vanrijkel ontwierpen een mechanische ventilatie-eenheid, opgebouwd uit een binnen- en een buitenelement die gezamenlijk een opening in de dakbedekking waterdicht afsluiten.

Het binnenelement heeft een luchtinlaatopening, het buitenelement een luchtuitlaatopening. Beide openingen zijn voorzien van een scharnierende klep, elk aangedreven door een eigen stappenmotor. De eigenlijke ventilator (�bij voorkeur een tangentiaal of walsventilator�) zit verwerkt in het buitenelement. Bijzondere aandacht is besteed aan het voorkomen van waterschade aan de ventilator. Zo verhinderen dichtingselementen dat water binnendringt via de aansluiting op de dakbedekking en de warmte-geïsoleerde buitenklep. En een ingebouwde dauwsensor detecteert eventuele condensatie op de binnenkant van de behuizing, waarna klepmotoren en ventilator tegenacties kunnen ondernemen.

Tamelijk terloops vermelden de uitvinders dat de ventilatie-eenheid in verschillende lengtes zal worden geproduceerd. En aan het eind van het octrooi laten ze weten dat de ventilator en de kleppen handmatig of automatisch kunnen worden aangestuurd, onder andere op basis van luchttemperatuur, luchtvochtigheid, zonnestraling, neerslag, windsnelheid, windrichting, gasconcentratie en aanwezigheid van levende wezens. Verdere uitwerking blijft achterwege.

Joost Melten

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels