nieuws

Save-straatkolk laat minder vuil door

bouwbreed

zwolle – Wavin, producent van kunststof leidingsystemen, toont in Rotterdam een aangepaste versie van de Save straat- en trottoirkolken. De vernieuwde kolken sluizen minder straatvuil door naar het riool.

De vernieuwde kolken zijn robuuster, hebben een grotere zandvang en beschikken over een standaard vergrendeling. Door een wijziging in de stankafsluiter is de inhoud van de zandvang ten opzichte van de traditionele kolken bijna verdubbeld. Hierbij is de totale hoogte van de kolk niet gewijzigd. Uit testen blijkt volgens Wavin dat de huidige betonnen en traditionele kunststof kolken veel straatvuil doorlaten naar het riool. Met de Save kolken zou dit worden voorkomen.

Wavin laat ook de medio 2004 geïntroduceerde Tegra putten zien. Een nieuwe generatie flexibele inspectie- en pompputten voor hoofd- en drukriool. De Tegra putten hebben een vlakke bodem, wat de plaatsing aanzienlijk vereenvoudigt, meent Wavin. Door de ribbels in de schacht kunnen de putten volledig worden belast. Het op hoogte brengen van het deksel met de omringende verharding is een stuk eenvoudiger door de telescopische dekselconstructie. Er hoeft nu geen kostbaar metselwerk meer te worden aangebracht.

Mofaansluiting

De flexibele mofaansluiting in de bodem is draaibaar tot 7 graden. Hiermee kunnen afwijkingen ten opzichte van de oorspronkelijk ontworpen legrichting voor een groot deel worden opgevangen.

Op de stand van Wavin is verder de IBA IIIA te zien, een systeem voor Individuele Behandeling Afvalwater (IBA).

Sinds 1 januari 2005 is het verboden ongezuiverd afvalwater te lozen. Aansluitingen op de gangbare vrijverval riolering of drukriolering zijn niet altijd mogelijk of economisch onaantrekkelijk, stelt Wavin.

De IBA IIIA kan hier een oplossing bieden. Het compacte systeem heeft een vierde tank die fungeert als slibindiktank. Deze extra tank zorgt voor een grote bedrijfszekerheid met lage onderhoudskosten, aldus de producent. Een langlopend onderhoudscontract is mogelijk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels